Ovo su filmovi koji su obeležili osamdesete

08/05/2018 13:20

Ovo su filmovi koji su obeležili osamdesete

Nakon “veselih sedamdestih”, za mnoge je period osamdesetih predstavljao pravo razočaranje. Možda ova dekada nije bila toliko zanimljiva kao njena prethodnica ali nam je zasigurno donela nekoliko filmskih ostvarenja koja su ušla u istoriju. 

Ratovi zvezda: Imperija uzvraća udarac (The Empire strikes back)

Kultna franšiza Ratovi zvezda obeležila je kinematografiju osamdesetih godina. Nakon što je izašao, film je postao prava senzacija i pokupio je brojne pozitivne kritike. Drugi deo nije pokupio hvalospeve kao prvi, iako ga današnja kritika posmatra kao veliki trijumf tog vremena.

Razjareni bik (Raging Bull)

Film je baziran na životu legendarnog boksera Džejka La Mota. Uloga u ovom filmu donela je Robertu De Niru drugog po redu Oskara za Najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Kada pored De Nirovog imena pročitate imena Martin Skorseze i Pol Šrejder, shvatićete zašto je ovaj film obeležio osamdesete i zašto ga morate pogledati.

Isijavanje (The Shining)

Tokom godina, autor Stiven King, obezbedio je zavidan materijal za snimanje filmova. Od Keri preko Groblja kućnih ljubimaca i TO, njegove maštovite radnje nas zadivljuju i prestravljuju. Njegova najpoznatija adaptacija u verziji Stenlija Kubrika, jeste film Isijavanje. Priča prati pisca kog glumi poznati Džek Nikolson. Novi posao šalje ga sa porodicom u jedan hotel u toku zimskog perioda, a tamo ih očekuje, zaista, potpuno ludilo.

Top Gan (Top Gun)

U pitanju je film zbog kog je Tom Kruz postao omiljeni muški lik širom sveta. Kruz igra mladog pilota, koji je primljen u elitnu akademiju Top Gan, za dalje usavršavanje. Film priča priču o muškom prijateljstvu, egu, pa i o romansi između pilota i instruktorke. U filmu možete čuti i jedan od popularnih hitova osamdesetih, numeru “Take My Breath Away”.

Lice sa ožiljkom (Scarface)

Pored De Nira, Kruza i Nikolsona, ne smemo zaboraviti i sjajnog Al Paćina, bez kog Holivud osamdesetih ne bi bio ono što je bio. Nakon filmova Serpiko i Kum, koji su ga proslavili usledio je, danas kultni film, Lice sa ožiljkom, u režiji Brajana De Palme.

Volstrit (Wall Street)

Japiji su predstavljali veliku i zanimljivu vest u društvu tokom osamdesetih. U filmu Volstrit, Majkl Daglas igra Gordona Geka, bankara opsednutog novcem, dok Čarli Šin igra bankara na početku karijere, koji želi da bude kao Geko. Gekova filozofija “Pohlepa je dobra”, načinila je ovaj lik ključnim i prepoznatljivim u vreme osamdesetih.

08/05/2018 13:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments