Novi tragovi o misterioznom Džeku Trboseku

01/02/2018 10:52

Novi tragovi o misterioznom Džeku Trboseku

Nakon više od jednog veka, naučnici su došli do novih otkrića o čuvenom Džeku Trboseku.

Džek Trbosek je ime serijskog ubice s kraja 19. veka, koji je sejao strah u Londonu. Misterija koja okružuje identitet i motive ovog ubice zaintrigirala je mnogobrojne istraživače.

Čuveno kontaktiranje Džeka sa policijom i novinarima, naučnicima je dao novi uvid u socijalnu interakciju sa medijima.

Pisma Džeka Trboseka- original ili plagijat?

Naime londonska policija i novinari dobijali su pisma koja je navodno pisao sam Džek Trbosek. Kasnija istraživanja utvrdila su da je ista osoba pisala pisma i policiji i Centralnoj londonskoj novinskoj agenciji. Dugo se verovalo da je osoba koja je pisala pisma zapravo novinar ove agencije, želeći da zaintrigira čitaoce.

Forenzički lingističar Andrea Nini fokusirala se na dva pisma- ono iz 27. septembra 1988. godine, potpisano imenom Džeka Trboseka i na jedno psimo, poslato četiri dana kasnije.

Istraživači sa Univerziteta Mančester analizirali su 200 slova povezanih sa ovim slučajem i otkrili su sličnu gramatiku i vokabular. Ovo je pokazalo da je i treće pismo, pripisivano novinaru Agencije, zapravo napisao Džek Trbosek.

Nini je izjavila da je istraživanje ovih pisama važno, naročito u eri lažnih vesti. Takođe, ona je izjavila da je za nju, mnogo interesantnije otkriti autentičnost pisama, nego sam identitet Džeka Trboseka.

01/02/2018 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments