Zvezda Menkar!

02/09/2020 11:43

Zvezda Menkar!

Menkar je narandžast džin udaljen od Zemlje 220 svetlosnih godina i ima dvostruko veću masu od Sunca.

Zvezdu Mankar su stari Grci videli kao nozdrvu strašnog čudovišta Ketosa koje nas posmatra sa neba. Tu morsku neman moćni Posejdon poslao je da pojede Andromedu, ali je od sigurne smrti spasao junak Persej. Menkar je nekada bio najsjajnija zvezda sazvežđa, ali je od 19. veka pala na drugo mesto. Na prvom je trenutno Deneb Kaitos, dok je promenljiva zvezda Mira, povremeno sjajnija od svih ostalih u sazvežđu.

Menkar je narandžasti džin, udaljen 220 svetlosnih godina od naše planete, sa dvostuko većom masom od Sunca. Međutim on je u potpuno drugoj fazi evolucije- iscrpeo je sve zalihe vodonika i helijuma iz svog jezgra i zato sad ima 89 puta veći prečnik od naše zvezde. Zbog tak velike fotosfere, emituje oko 1445 puta veću energiju od Sunčeveiako je njegova temperatura samo 3 521 stepen Celzijusa, dok je temperatura Sunca 5504 stepeni. Zbog toga Menkar, kao i sve hladnije zvezde, sija crvenkastim sjajem.

To je ujedno znak da će u nekom trenutku verovatno postati nestabilan i prdružiti se grupi promenljivih zvezda sličnih Miri. Ipak, Menkar će verovatno živeti još dugo jer je ovekovečen u kultnoj seriji „Zvezdane staze“. Možda ćere je prepoznati u epizodi Space Seed iz 1967. godine i drugom delu filma „Prokletstvo Kana“ iz 1982. godine gde je ta zvezda igrala ključnu ulogu.

izvor: Elementarijum

02/09/2020 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments