Upoznajte japansko ostrvo duhova “Japanski brod”

29/05/2018 11:50

Upoznajte japansko ostrvo duhova “Japanski brod”

Kakve veze imaju duhovi, japansko ostrvo i brod? Kakvu tajnu krije ovo japansko ostrvo?

Ostrvo po imenu Hašima, nalazi se u blizini obale Nagasakija, a naziv “Japanski brod” ponelo je krajem 1890. godine.

“Japanski brod”

Stanovnici ostrva bili su rudari, a neobičan nadimak zadobilo je zahvaljujući svom neobičnom izgledu. Godine 1890., kompanija “Micubiši” kupuje ostrvo i tamo započinje svoj projekat eksploatacije uglja s dna mora.

Ova kompanija izgradila je u tom periodu i prve višespratnice na svetu. Danas, ova zdanja ne predstavljaju iznenađenje, već deo mesta koje je u potpunosti napušteno i uništeno.

Hašima je nekad bilo jedno od najnaseljnijih mesta na planeti, dok “Japanski brod” predstavlja dom duhova. Naime, tokom 60-ih godina, prošlog veka, nakon što je ugalj zamenjen naftom, ovo ostrvo zadesila je sudbina kao i sva ostala rudarska mesta. Jednostavno je zatvoreno i napušteno.

Naziva se ostrvo duhova, jer je prazno dok ulice ali i unutrašnjost solitera podsećaju na scene iz horor filmova. Mnogi soliteri ostali su ispunjeni raznim nameštajem i ostalim predmetima i uređajima, koji su činili svakodnevnicu nekadašnjih stanovnika.

Zanimljiva je i informacija da je ovo ostrvo i ovakvo okruženje zapalo za oko producentima filma o Džejmsu Bondu. Upravo je tamo snimljen film “Skyfall”.

Ostrvo duhova za turiste otvoreno je od 2009. godine.

Hašima se nalazi na listi čekanja za uključenje na UNESCO-vu listu Svetske baštine, što vrlo lako može i potrajati, jer se Južna Koreja tome protivi. Razlog ovog protivljenja leži u prošlosti. Naime, ostrvo Hašima je tokom Drugog svetskog rata bilo mesto prinudnog rada, gde su držani korejski i kineski zarobljenici, koji su radili najteže i najgore poslove.

29/05/2018 11:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments