Resetujte svoj mozak

09/02/2020 13:38

Resetujte svoj mozak

Dopaminski post je trend koji se brzo širi, posebno među ljudima koje su jako zauzete i koje žele da resetuju životni stil i mozak.

Osnovno pravilo je suzdržavanje od nedelju dana do čak mesec dana, od svega onoga što stvara zavisnost i u čemu uživamo, bilo da se radi o tehnologiji, kafi ili intimnim odnosima.

Cilj je resetovati mozak, obnoviti organizam i uspostaviti kontrolu nad sopstvenim životom. 

Šta je dopamin?

Dopamin je hemijska supstanca koja se oslobađa u mozgu kada radimo nešto što volimo. To je neurotransmiter i ima značajnu ulogu u procesu motivacije i nagrade. Na primer, svaki put kada popiješ čašu dobrog vina, mozak počinje da povezuje to stanje opuštenosti i bekstva od realnosti sa vinom. S vremenom, osećaj nagrade se gubi i osoba ima potrebu za sve većom količinom da bi osetila užitak. Ovo je princip po kome funkcioniše bilo koja vrsta zavisnosti.

Kako da na prirodan način povećate nivo dopamina u mozgu?

Jedna žena od 36 godina je bila na dopaminskom postu četiri meseca, nakon čega je usledio razvod. Ona je za jedan psihološki portal izjavila da se na dopaminski post odlučila zato što nije volela samu sebe. Ovaj post je podrazumevao osam sati spavanja noću, praktikovanje joge i celibat. 

Na pitanje kako se oseća nakon ovoga, ona je rekla da je u harmoniji sa svojim organizmom i da je sada sposobna da lakše shvati šta je to što želi, umesto da samo reaguje na ono što joj se dešava u životu.

Evo šta treba da znate ukoliko se odlučite na dopaminski post:

  • Može vam pomoći da smanjite stres – Ako ste tip osobe koja ne ume da se opusti i konstantno je pod stresom, dopaminski post vam može pomoći da dovedete svoj život u ravnotežu. Cilj je da smanjite ili prestanete sa ponašanjem koje uzrokuje stres ili zavisnost, a to može uključivati veliki broj ponašanja, od previše vremena provedenog na telefonu ili na društvenim mrežama, prejedanje, igre na sreću, šoping, preterano gledanje tv-a, konzumiranje alkohola itd.

Ako smanjite ovakve oblike ponašanja, možete reprogramirati svoj mozak. Ljudima nije namenjeno da imaju sve što požele, zato što onda izostaje osećaj zadovoljstva kada dobijemo ono što smo želeli. Kad uvedemo dopaminski post, mi ustvari ograničavamo sebe da radimo svo vreme ono što nam pričinjava zadovoljstvo.

  • Dopaminski post ima korene u tradicionalnim obicima terapije – Čak iako ne postoje do sada studije koje dokazuju povoljan uticaj dopaminskog posta na mozak, ova tehnika je bazirana na jednoj bihevioralnoj terapiji koja se zove kontrola stimulusa.

Studije su pokazale da ova vrsta terapije može pomoći osobama koje imaju neku zavisnost da udalje ili ograniče pokretačke faktore.

Urađen je jedan eksperiment sa grupom studenata koji su imali naviku da koriste facebook dva sata dnevno, gde su oni napravili pauzu od nedelju dana. Istraživanja su pokazala da su studenti počeli da ispoljavaju zdravija ponašanja. Oni su rekli kako su ređe jeli u gradu, smanjili su impulsivnu kupovinu, efikasnije su organizovali svoje vreme i manje su se osećali depresivno.

  • Ne treba da izbacite iz života sve što vam pričinjava zadovoljstvo – Nakon što je dopaminski post počeo da privlači sve više pažnje, ljudi su počeli pogrešno da shvataju ceo koncept i da ga radikalizuju, zbog čega je njena utemeljivačica odlučila da promeni ime tehnike u “dopaminski post 2.0”.

Za početak ne treba sebi da ukinete čitav niz ponašanja koji vam pričinjava zadovoljstvo i to na dug period. Treba da ukinete ona ponašanja za koja smatrate da nisu dobra za vas. Ovde ulaze ona ponašanja zbog kojih se osećamo nezadovoljno, za koja se nerviramo što nam uzimaju previše vremena, ometaju nam profesionalni I lični život ili stvaraju zavisnost.

  • Možete uvesti kratak dopaminski post – Možete napraviti malu pauzu u određenom ponašanju, koja će vam pomoći da izbalansirate svoj život. Jedna od preporuka je da četiri sata na kraju svakog dana uvedete dopaminski post. Ili možete izabrati jedan dan u toku vikenda koji ćete provesti u prirodi daleko od iskušenja. To može biti i ceo vikend, može biti jedan vikend u mesec dana ili jedna nedelja u godini. Na vama je da odlučite koja vam od ovih varijanti najviše odgovara. 
09/02/2020 13:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments