Pandorina kutija

27/04/2023 13:37

Pandorina kutija

Šta je Pandorin efekat? Naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu i Čikagu pokušali su da otkriju da li je za ljudsku radoznalost Pandorina kutija prava metafora, bez obrzira na posledice koje radozalost u takvom obliku mođe doneti. 

Pandorina kutija je deo grčke mitologije prema kojoj je Prometej ukrao vatru od bogova i poklonio je ljudima. Za kaznu Zevs ga je okovao, a ljudim poslao devojku Pandoru i kutiju kao miraz. Prometejev brat, Epimetej oženio je Pandoru, a kako se plašio Zevsove osvete i gneva, zamolio ju je da nikad ne otvori kutiju. Ženska radoznalost nije se mogla sputati, pa je Pandora naposletku otvorila kutiju i u svet pustila svu bedu i nevolje. Na dnu kutije počivala je samo nada. Iz tog razloga je Pandorina kutija sinonim za ljudsku radoznalost.

Naučnici su pokušali kroz dva eksperimenta da dobiju odgovor na ovo pitanje, da li je Pandorin efekat karakterističan za većinu ljudi?

U prvom eksperimentu učestvovalo je 54 studenta. Istraživači su obavestili studente da je na stolu ukupno dvadeset olovaka: crvene sadrže bateriju, koja kada se pritisne dugme na olovci proizvodi lagani elektrošok, zelene olovke ne sadrže bateriju, dok kod žutih, postoje one olovke koje sadrže i one koje ne sadrže bateriju sa električnim nabojem. Studenti su najčešće pritiskali žute olovke, u potrebi da saznaju koja sadrži elektrošok i proizvodi bol.

Drugi eksperiment ide u prilog prvom i pokazao je iste rezultate. Naime, većina ispitanika se odlučila na nepoznato i radoznalost je pobedila strah od moguće neprijatnosti i bola. Ljudi često ne mogu odoleti da saznaju stvari bez obzira koliko neprijatne one mogu biti.

Ljudska radoznalost posmatra se kao nešto dobro, iako često može da se posmatra i kao prokletstvo.

27/04/2023 13:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments