Kako internet ide na spavanje

20/10/2014 14:35

Kako internet ide na spavanje

Dok su Njujork i London gradovi koji nikad ne spavaju, u velikim delovima sveta, internet se odmara poput živog bića svake večeri.

Nova animirana mapa istraživača u SAD-u pokazuje kako veliki delovi Afrike, Rusije i Australije prate određeni dan-noć šablon. To znači da se internet najviše koristi tokom dana, a kada zađe sunce, i on prestaje da se koristi.

Nasuprot tim podacima, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Indija i istočna Azija su aktivne tokom noći, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji.

Tokom 2 meseca, istraživači su svakih 11 minuta posmatrali 3,7 miliona blokova IP adresa, što predstavlja skoro jednu milijaru od ukupno 4 milijarde IPv4 adresa.

Internet je bitna stavka u našem životu i poslu, od gledanja filmova do onlajn kupovine. Ovo istraživanje predstavlja prvi korak ka poboljšanju pouzdanosti interneta.

Na mapi, rozi i crveni kvadrati predstavljaju veću aktivnost na internetu, dok beli kvadrati predstavljaju aktivnost ispod proseka.

Mapa koju su naučnici napravili

Mapa koju su naučnici napravili

Istraživači su naveli da se dnevno korišćenje interneta može povezati sa zemljama koje koriste dial-up veze koje isključuju preko noći, ili sa onima koji žele da uštede struju.

Ovo istraživanje može da pomogne naučnicima da shvate kako internet spava i da izbegnu mešanje interneta “koji spava” sa slučajem kada interneta nestane.

20/10/2014 14:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments