Misteriozni čarobni krugovi Namibije

20/08/2018 10:31

Misteriozni čarobni krugovi Namibije

Pored brojnih teorija o mističnoj pojavi krugova na tlu pustinje u Namibiji, naučnici su uspeli da dođu do tačnih podataka i objasne njihovu pojavu.

Krugovi u pustinji podsećaju na površinu Meseca.

Misteriozni krugovi

Smatrali su se jednim od najvećih prirodnih misterija, pa su ih tako i pratile brojne teorije. Mnogi su verovali da se iza njih krije uticaj natprirodnih sila ili vanzemaljaca.

Međutim, naučnici su došli do odgovora. Krugovi prečnika 2-12 metara, koji su poređani u obliku saća nastali su usled kombinacije ponašanja biljaka i insekata.

Za ovu neobičnu prirodni pojavu, naučnici su imali dve teorije.

Prva teorija

Naime, prema prvoj teoriji naučnika, biljke koje se nalaze oko magičnih prstenova pomagale su komšijama – insektima, u borbi za vodu i oskudne hranljive sastojke.

FOTO:www.dailymail.co.uk

Druga teorija

Druga teorija ukazuje da su krugove napravili mravi, termiti ili glodari.

Međutim, nijedna teorija nije dovoljno jasna, niti postoje dokazi koji bi ih adekvatno potkrepili. Korina Tarnita je u saradnji sa kolegama sa Univerziteta Prinston, kombinovala ove dve teorije i podrobnije ih istražila u kompjuterskoj simulaciji.

Eksperiment je pokazao da ključ, odnosno razrešenje misterije leži u kombinaciji između takmičenja podzemnih kolonija insekata iste vrste i nadvlačenja konopca između biljaka koji može da objasni postojanje samoorganizovanih obrazaca vegetacije.

Prema mišljenju naučnika, termiti su stvorili veće, a biljke manje krugove. Kružna formacija je nastala kao rezultat udaljavanja termita koliko je to bilo moguće, od gnezda vlastite kolonije bez zalaska u protivničku koloniju.

20/08/2018 10:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments