Gde se pije čaj iz vulkana?

10/09/2018 12:02

Gde se pije čaj iz vulkana?

Priprema čaja ista je kao i ispijanje – jednostavna i lagana. 

Međutim, na ovom mestu, priprema i ispijanje čaja je sasvim drugačije iskustvo.

“Vulkanska formula”

Kada naručite specijalni zeleni čaj u kafeu Chalet de tia Merces u gradu Furnas Sao Migel, u Portugalu, dobijate čaj koji lagano poprima ljubičastu boju.

O čemu je reč?

Naime, gazdarica ovog kafea priprema čaj na poseban način, iz vulkanskog kazana. Paula Aguar koristi geotermalno zagrejanu vodu, a ovaj postupak čini kafe Chalet de tia Merces, jedinstvenim u svetu.

Voda u čaju postaje ljubičasta jer gvožđe u vulkanskoj vodi pravi reakciju sa antioksidantima iz zelenog čaja menjajući mu boju u ljubičastu, pa sve do najtamnije bronzane. Nakon nekoliko minuta, čaj menja boju ali i ukus.

Paulin restoran nalazi se pored tropske reke sa koje se para izdiže sa obe strane čisto kao podsetnik da se vulkan može aktivirati u svakom trenutku i pretvoriti simpatični gradić u jezero lave.

Samo ime ovog grada, Furnas, govori sve – on se nalazi u središtu aktivnog vulkana, na najvećem od Azora ostrva u Portugaliji. Pored konstantne magle, gejziri predstavljaju svakodnevnu i normalnu pojavu.

Osim čaja, u ovoj prirodnoj rerni, pripremaju se i razni specijaliteti od piletine, svinjetine i povrća, koji se mogu kupiti na ulici po ceni od jednog evra.

10/09/2018 12:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments