Jednostavan trik: Proverite starost jaja – u dan!

26/01/2016 14:53

Jednostavan trik: Proverite starost jaja – u dan!

Jaja su deo skoro svakog doručka, a često se koriste i u pripremi ostalih obroka i različitih jela, pa i kolača, torti ili slanih peciva. Zato je naravno bitno – da budu dobra!

Kako proveriti starost jaja? Bez obzira šta piše na ambalaži ukoliko kupujete industrijska jaja – ne možete biti sigurni koliko su ona zapravo stara ako pročitate neki datum sa pakovanja.

Međutim, ukoliko jedete domaća jaja koja nisu upakovana – ne možete ni otprilike znati od kada su. Šta raditi u takvoj situaciji?

Iako nam priroda nije omogućila da vidimo unutrašnjost jaja pre nego što polomimo ljusku – kada može biti već kasno da saznamo da li je jaje staro ili ne – pobrinula se da nam ipak pruži način da saznamo koliko je zapravo staro jaje koje želimo da pojedemo.

Naime – u pitanju je vrlo jednostavan a verodostojan trik, pogledajte o čemu se radi:

jaja starost dan

Prema uputstvu sa slike – potrebna vam je providna posuda napunjena vodom i jaje čiju starost želite da proverite. Ukoliko jaje dođe do dna posude i ne krene da se penje ka vrhu – znači da je staro od jednog do tri dana, dok je približavanje vrhu – dodaje dane.

Ukoliko jaje krene gotovo da izranja ili mu jedan deo viri iznad površine vode – znači da je staro skoro mesec dana!

Proverite i sami!

26/01/2016 14:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments