Porodica Romanov streljana na današnji dan 17. jul

17/07/2022 11:30

Porodica Romanov streljana na današnji dan 17. jul

Porodica Romanov streljana je na današnji dan, 17. jula 1918. godine.

Nikolaj II Aleksandrovič Romanov bio je poslednji sveruski imperator, kralj Poljske i veliki knez Finske.

Dinastija Romanov

Vladavina Nikolaja II Romanova obeležila je ekonomski razvoj Rusije ali i porast socijalno-političkih protivrečnosti i revolucionarnih pokreta. Reč je o pokretima koji su doveli do Ruske revolucije, 1905. godine i do Oktobarske revolucije, 1917. godine.

Vodio je rat sa Japanom, a u Prvom svetskom ratu priključio se Silama antante.

Abdicirao je tokom Februarske revolucije. Naime, odrekao se prestola 1917. godine i od toga momenta se sa porodicom nalazio u kućnom pritvoru u Carskoselskom dvorcu. Iste godine, odlukom Privremene vladavine, sa porodicom je upućen u Tobolsk.

U proleće naredne godine, 17. jula 1918., boljševici su ga prebacili u Jekaterinburg, gde je streljan sa ženom i decom.

Bio je sin naslednik Aleksandra III i Marije Fjodorovne, danske princeze. Vladao je od 20. oktobra/1. novembra 1894. do 2/15. marta 1917. godine.

Sa suprugom Aleksandrom Fjodorovnom imao je je petoro dece – četiri kćeri i jednog sina.

Ruska pravoslavna crkva kanonizovala je 1. novembra 1981. godine Nikolaja II Aleksandroviča Romanova sa suprugom i decom. Proglašeni su za mučenike.

Olga, Tatjana, Marija, Anastasija i Aleksej Romanov

Nova istraživanja DNK autentičnosti ostataka porodice Romanov

DNK analiza koja je izvršena na ostacima poslednjeg ruskog cara Nikolaja II i njegove porodice, potvrdila je autentičnost.

Ruski istražitelji navode da bi ovi rezultati mogli da navedu Rusku pravoslavnu crkvu da prizna autentične ostatke i dozvoli versku sahranu.

Crkva, do sada, nije priznavala nikakve dokaze ni tvrdnje o autentičnosti ostataka. Međutim, ovoga puta, ispitivanja su sprovedena baš na zahtev crkve.

Iz Istražnog komiteta, koji je zadužen za rešavanje glavnih kriminalnih slučajeva u Rusiji, navode da je bilo potrebno ekshumirati ostatke Aleksandra III, Nikolajevog oca, kako bi se dokazalo da se radi o “ocu i sinu”.

17/07/2022 11:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments