Mogu li ribe da prepoznaju ljudski lik?

17/05/2018 11:57

Mogu li ribe da prepoznaju ljudski lik?

Kućni ljubimci, psi i mačke, prepoznaju svoje vlasnike i ljude iz okruženja. Oni nas ne vide onako kako mi vidimo njih, ali postoje razni drugi načini na osnovu kojih nas prepoznaju. A da li ste znali, da ovo nije slučaj i sa ribama? Naime, naučnici su došli do zanimljivih podataka o tome kako nas zaista ribe vide.

Naime, naučnici sa Univerziteta Oksford i Kvinslend, otkrili su da jedna vrsta tropski riba ili archerfish, poseduje sposobnost da razlikuje ljudska lica.

Kako je ovo moguće?

Naučni tim iz Velike Britanije i Australije, radio je timski i postigao neverovatne rezultate. Otkriveno je da je vrsta ribe poznata po imenu arherfish, sposobna da nauči, razlikuje i prepozna ljudska lica, sa visokim stepenom prepoznatljivosti. Kako ovaj poduhvat zahteva precizne vizuelne mogućnosti, u pitanju je zaista, impresivan talenat, odnosno, sposobnost.

Sa Univerziteta Oksford navode da je u pitanju težak zadatak, napraviti jasnu razliku i prepoznati određeno lice. Naime, ljudska lica dele iste funkcije i oblike – sva lica su slična, te je reč o malim i suptilnim razlikama u osobinama lica.

Pretpostavljalo se da ovakvu sposobnost prepoznavanja imaju samo primati. Kako ljudski mozak ima specijalnu regiju za prepoznavanje lica, odlučeno je da se sprovede istraživanje i testiranje i na životinjama, sa manjim mozgom.

Nakon sporvedenog istraživanja, naučnici su otkrili da je riba sposobna da prepozna jedno lice od 44 nova lica, iako nema razvijen vizuelni korteks primata. Istraživanje je pokazalo da ovaj beskičmenjak ima impresivnu sposobnost vizuelne percepcije.

Strelac riba

Ova tropska vrsta ribe poznata je po sposobnosti da plen pogodi mlazom vode. U toku istraživanja, ponuđene su dve fotografije na kojima su ljudska lica, a ribe su naučene da izaberu ono koje prepoznaju, gađajući fotografiju mlazom vode.

Ribama je predstavljeno jedno poznato lice i serija novih lica, i pokazale su sposobnost prepoznavanja, kada su mlazom vode gađale prvu fotografiju, onu na kojoj se nalzilo poznato lice. Uspele su da prepoznaju lice, i onda kada su neke bitne karakteristike lica uklonjene sa fotografije.

Eksperiment je pokazao preciznost od 81 posto, što predstavalja zaista, neverovatno otkriće.

17/05/2018 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments