Slatki rat u belgijskom gradiću Gentu

24/04/2018 09:29

Slatki rat u belgijskom gradiću Gentu

Belgija je poznata kao zemlja čokolade, piva i bajkovitih predela. U samom centru jednog belgijskog gradića, odvijao se pravi rat ali slatki. O čemu je reč , saznajte u nastavku teksta.

Dvojica uličnih prodavaca i komšija, Karl Demeestere i Soni Breine, započeli su raspravu o kvalitetu nosa, čiji je bolji. Sukob dvojice prodavaca osvanuo je i u nacionalnim vestima, a njihovi sunarodnici objasnili su da je u pitanju sukob oko poslastice. Naime, u Belgiji postoji vrsta slatkog bombona pod nazivom crveni nos.

U pitanju su cuberdonsi, tradicionalni belgijski slatkiši konusnog oblika. Recept za ovaj slatkiš je velika tajna, a poznato je da su glavni sastojci cveće, voće i arapska guma, koja im daje spoljašnju čvrstoću, dok su meki iznutra. Slatkiš je uspeo onda kada postigne spoljašnju mekoću, dok je iznutra bogat ukasnim filom.

Legenda o poreklu ovih bombona dolazi iz drugog belgijskog gradića, Briža. Naime, pravili su ih monasi i nazivali su ih kardinalovim šeširima.

Kuberdonsi se prave po posebnoj recepturi koja je nastala 1930. godine, i potrebno je da prođe šest dana, od pravljenja da degustacije, kako bi ove bombone dostigle potpuno bogatstvo ukusa.

Rat noseva u Gentu postao je aktuelan, nakon sukoba dvojice prodavaca, te mnogi tvrde kako su to namerno uradili, kako bi privukli kupce i unapredili prodaju. Za lokalno stanivništvo, a i turiste, rat noseva postao je prava atrakcija, a kuberdonsi pravi lokalni specijalitet.

24/04/2018 09:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments