Belađo – Biser jezera Komo

12/02/2021 10:52

Belađo – Biser jezera Komo

Jezero Komo je italijanski dragulj neverovatne lepote. Nalazi se u podnožiju snežnih Alpa ali njega stalno kupa južni vetar „la breva“ i ima plavu boju poput morske. Mediteranska klima je ovde izrodila raskoš biljnih vrsta pa tako će vas bez daha ostaviti palme ispod snežnih vrhova. Ovo je treće po veličini jezero u Italiji sa površinom od 146 metara kvadratnih. Jezero se nalazi na samo 45 kilometara od Milana.

Ovo jezero i njegova okolina čuvaju stari italijanski šarm, ali okupan evropskim luksuzom. U dolini ovog jezera nalaze se vile svetski poznatih imena. Dok je sam grad Komo, na obalai jezera na jugozapadnom kraku obrnutog Y, prepun brendiranih radnji , jedno mesto na jezeru je sačuvalo, kažu- i izgled i miris originalne, stare Italije. A to je šarmantni Belađo.

Belađo (Bellagio) je prelepi mali grad sa oko svega 3 000 stanovnika u okrugu Komo, regiji Lombardija u Italiji. Belađo je zapravo smešten na samoj obali jezera. Nazivaju ga „biserom jezera Komo“ a i „Italijanskim Beverli Hilsom“.

Ovo će vas naravno asocirati na luksuz kako i celo jezero Komo odiše luksuzom sa daškom italijanskog tradicionalnog duha.  Jezero okuplja svetsku elitu, a mali grad Belađo je satkan od priče koju priča jezero i okolina ali sačuvanu u  starom italijanskom stilu. Nema sumnje da je ovo najlepši gradić na jezeru Komo, sačuvao je šarene autentične fasade okićene puzavicom, a na samom pristaništu, prema komentarima turista, osete se autentični mirisi Italije, više nego igde u zemlji. 

Nalazi se na mestu gde se jezero račva u tri pravca. Bez obzira u kom pravcu gledate, pogled je nezaboravan i svuda ćete videti samo uređene bašte i pažljivo održavane kuće. Radnje se nalaze u nekoliko ulica, a jedna od njih je dugačko, kameno stepenište koje spaja centar sa obalom, e to je ta tačka italijanskog šmeka i u vazduhu, a na samom stepeništu nalaze se mnoge gelaterije i čokolaterije, poslastičarnice.

Dve bašte, dva vrta- Vila Serbeiloni i Vila Melz, od kojih se jedna pruža duž jezera, a druga visoko iznad grada, su glavne turističke atrakcije, ako se izuzme da je grad savršena atrakcija sam po sebi.

12/02/2021 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments