Zašto se ježimo i zašto štucamo

03/05/2018 13:26

Zašto se ježimo i zašto štucamo

Medicina ima savršeno objašnjenje za ovu pojavu. Naime, naježenost se javlja kao prirodan refleks i u određenim situacijama, hormoni podižu dlake na telu. Ovaj refleks, kod sisara, naziva se piloerekcija. 

Evolucija je dovela i do manjeg rasta broja dlačica na ljudskom telu. Kada temperatura opada ili kada dođe do stanja uzbuđenosti, pri jakim emocijama, dolazi i do podizanja malja. Zanimljivo je da to nije slučaj sa kosom. Naime, izuzetno mala mišićna vlakna, arektor pili mišići, nalaze se na svakoj folikuli dlake, na ljudskom telu.

Stimulansi koji utiču na ježenje su hladnoća, jake emocije, seksualna želja, strah i divljenje. Ovi stimulansi dovode do reakcije simpatičkog nervnog sistema, koji se reflektuje na kontrakciju arektor pili mišića koji zatim dovode do podizanja dlaka. Tada se folilkuli dlake uzdižu iznad kože i izazivaju naježenost.

Razlog za ovu pojavu javlja se na podsvesnom nivou na koji deluje adrenalin.

A zašto štucamo?

Štucanje može biti normalno, produženo ili hronično. Ukoliko je produženo, traje više od 48 sati, dok hronično traje i po mesec dana. Normalno štucanje je ono koje traje manje od 48 sati.

U pitanju je složen proces i započinje iznenadnim kontrakcijama svih mišića koji učestvuju u procesu disanja. Dolazi do stezanja glasnih žica, pa tako i do zvuka “hik”. Štucanje može dovesti i do usporenog rada srca.

Razlog štucanja i dalje je neodređen, dok su radnje koje ga izazivaju: prejedanje, konzumiranje ljutih namirnica, unos alkohola, slaba ishrana i promene temperature stomaka. Tu su i metabolički poremećaji, koji takođe utiču na proces štucanja, zatim iritacija freničnog nerva, menegitis, šlog,anoreksija, infarkt i drugi.

Nije pronađen način za sprečavanje štucanja, ali uvek možete probati sa malim trikovima, kao što je prepad, kao biste uplašili osobu koja štuca, zadržavanje daha na destak sekundi, golicanje ili kašičicu šećera sa vodom.

03/05/2018 13:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments