Da li ste čuli za Piodao malo selo u Portugaliji?

15/01/2021 13:55

Da li ste čuli za Piodao malo selo u Portugaliji?

Selo liči na krevetić, tako ušuškano na obronke i dolinu, građeno od istog materijala, kuća istih boja sa neobičnim plavim prozorima i vratima.

Piado je malo istorijsko mesto u Sera de Acor, u opštini Arganil, okruga Koimbra. Ovo je zapravo prelepo planinsko naselje smešteno na obronke u obliku amfiteatra, pa podseća na neki krevetić usnule planine i doline. Selo je posebno atraktivno noću, kada se popale sve svetiljke i obasjaju padinu. 

Naseobina je karakteristična jer je svaka građevina građena od istog kamen – škriljca, koga ovde ima na pretek. Krovovi su od ploča, a prozori i vrata su mahom plavi. Selo ima unikatnu arhitekturu a veruje se da je nastalo u 14. veku kada je bilo na udaru mešavine različitih stilova. Što se tiče plavih vrata i prozora, kruže razne priče i legende, no istina i nije toliko zanimljiva- veruje se da je lokalna prodavnica imala samo plavu boju pa stanovnici ovog mesta prosto nisu imali drugog izbora za farbanje i uređenje. Donekle im je velika izolovanost i donela benefit u autentičnosti ovog toplog i ljubaznog mestašca.

Sam centar krasi prelepa crkva, jedina okrečena u belo, poduprtra nekim veoma neobičnim cilindričnim kantroforima. To je lokalna parohijska crkva Gospe, koju su izgradili lokalni stanovnici početkom 19. veka od sopstvenih para i zlata. 

Sa obzirom na svoje skriveno okruženje u podnožiju planine Sere, Piodao je nekad bio idealno utočište za begunce od zakona, a smatra se da se baš ovde sakrio i jedan od ubica D. Ines De Castro, izbegavajući tako gnev D. Pedro I (14. vek).

Sera de Acor je zaštićeno pejzažno područije prepuno pašnjaka i izvora, a ovaj mali biser od grada mu dodatno daje moć i lepotu, nekada zaboravljen a sada veoma posećen, gostoljubiv i prijatan mirni raj na brdašcu koji će vam pokazati sasvim drugačiju dimenziju Portugala. 

15/01/2021 13:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments