Pravi se najveći prirodni rezervat na Antarktiku

16/01/2018 12:46

Pravi se najveći prirodni rezervat na Antarktiku

Iako svi znamo da je Antarktik ogromna površina netaknute prirode, slobodna od ljudskog uticaja, izgleda da će se to uskoro promeniti.

Iako je ovaj kontinent na Južnom polu okružen vodom, veoma hladan i nepristupačan, sve više ljudi dolazi na Antarktik kako bi ga istraživali, ali ima i onih koji dolaze tu radi lova.

Kril

Zasad, najveća pretnja Antarktiku jeste lov na kril- raakoliku životinju koja je glavna hrana brojnih vodenih životinja, uključujući plave kitove, pingvine i foke. Ovi planktoni se hvataju, suše i prodaju kao hrana za ribe u akvarijumu.

Baš iz tog razloga, borci za zaštitu životne sredine odlučili su da predlože pravljenje najvećeg prirodnog rezervata, koji će biti pet puta veći od Nemačke.

Najveći prirodni rezervat na svetu

Nastojanja da se očuva osetljiv ekosistem i sva prirodna lepota izgleda da nisu bila uzaludna, a kampanju predvodi Greenpeace. Projekat je predložen Evropskoj uniji i već nekoliko zemalja ga je podržalo, uključujući Nemačku i Veliku Britaniju.

Sam rezervat je zamišljen da bude velik 1,8 kvadratnih kilometara i da se proteže kako kopnom, tako i morem, od Vedelovog mora do Antarktičkog poluostrva.

Očekuje se da će stvaranje rezervata biti ostvareno, bez obzira na podršku Kine, Južne Koreje i Rusije- tri najveća izvoznika kril planktona na svetu.

16/01/2018 12:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments