Udar asteroida razlog postojanja čovečanstva?

02/11/2022 10:55

Udar asteroida razlog postojanja čovečanstva?

Meksičko poluostrvo Jukatan i savršen krug. O čemu je reč?

Naime, gotovo savršen krug prostire se na površini od oko 200 kilometara.

Udar asteroida

Naučnici su otkrili, pročavajući snimke poluostrva sredinom osamdesetih godina, brojne zatvorene depresije. Iako deluju potpuno nepovezano, kada se posmatraju iz svemira čini se kao da obrazuju polovinu kruga.

Otkriven je krater, koji se prostire od glavnog grada do luka Sisal i Progreso. Tokom istraživanja civilizacije Maja, koje su nekada vladale ovim poluostrvom, otkriven je ovaj podatak. Naime, Maje su iz kratera izvlačile vodu za piće, ali su naučnici ipak bili iznenađeni udubljenjima, posebno tokom osamdesetih godina.

Naučnici su polemisali da li je za ovu pojavu kriv udar asteroida, koji je bio dovoljno veliki i jak da uništi Zemlju pre 66 miliona godina.

Polemika je bila temelj mnogih naučnih razmišljenja koja stoje i danas. Istraživanja su pokazala da krug odgovara ivici kratera kojeg je napravio asteroid ogromne snage.

Krater Čiksulub je drevni udarni krater, s prečnikom većim od 180 kilometara, i smatra se jednim od najvećih udara nebeskih tela u istoriji Zemlje.

Svetski naučnici su tokom devedesetih godina, zajedničkim snagama pokušavali da odgonetnu šta se tačno dogodilo.

Stručnjaci danas smatraju da je udar formirao krater dubine 30 kilometara i pretvorio taj deo u veliko jezero. Samo na trenutak nastala je planina od šljunka, dva puta veća od Mont Everesta, koja je se brzo urušila.

Udar je prouzrokovao globalnu zimu koju su preživeli samo retki hladnokrvni organizmi. Stradalo je oko 75 odsto živih organizama na planeti.

Središnji deo kratera počiva duboko ispod gradića Čiksulub Puerto.

Do početka devedesetih godina, nakon što su objavljena prva istraživanja, za ovaj deo Jukatana gotovo niko nije znao.

Kako ističu stručnjaci, asteroid, bez obzira na uništenje koje je doneo, pomogao je u evoluciji ljudi. Vrlo je verovatno da bez udara, čovečanstvo možda nikada ne bi postojalo.

Izvor: nationalgeographic.rs

02/11/2022 10:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments