Koji grad nosi nadimak “grad visećih kablova”?

19/05/2023 14:22

Koji grad nosi nadimak “grad visećih kablova”?

Rumunija je možda najpoznatija po Vladu Cepešu ili grofu Drakuli, pa je to čini zanimljivom turističkom destinacijom, ali u Rumuniji možete posetiti i “grad visećih kablova”.

U pitanju je prestonica, Bukurešt, čije zgrade krase mnogobrojni kablovi od telefona, interneta i drugih digitalnih usluga.

Bukurešt je jedini grad u Evropskoj uniji, u kojem viseći kablove nisu skriveni, te odmah upadaju u oči svakom ko prvi put poseti ovu rumunsku prestonicu. Skoro svaka zgrada na ulicama Bukurešta ima ovakav vid “aksesoara”, nemaju ih samo novija zdanja.

Drugi gradovi EU sigurno bi platili velike kazne za takav estetski nesklad, koji bi odmah bio uklonjen, ali ne i Bukurešt. U ovom gradu ne postoje propisi vezani za izgled zgrada i njihovo uređenje.

Ovaj neobični prizor, sasvim je normalna stvar, koju lokalci i ne primećuju.

Zašto veliki broj kablova visi sa zgrada?

U pitanju su nedovršene konstrukcije, odnosno kablovi su posledica nedovršenih restitucija, zbog kojih se odustalo od kopanja dovoda kablova sa ulice ali i njihovog skrivanja.

Bukurešt predstavlja i grad u urbanističkoj tranziciji. Naime, na ulicama se nalazi veliki broj dizalica i raznih zdanja u izgradnji, kao i urušeni objekti.
Ovaj grad ,danas, mešavina je starih i novih stilova, što je posledica vladavina Vlada Cepeša i Otomanske imperije. Nekada je nosio naziv “Pariz istoka”
U Bukureštu živi oko 2 miliona stanovika, a krase ga brojne fontane i impresivna zgrada parlamenta.
Veliki deo zgrada na dva velika bulevara, izgradile su strane arhitekte, Francuzi i Italijani.

Bukurešt može da se pohvali svojom Trijumfalnom kapijom, kao i brojnim parkovima od kojih je najpoznatiji onaj sa veštačkim jezerom, park Cismigiu.

19/05/2023 14:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments