Ono što niste znali o Severnoj Koreji?

22/05/2023 12:12

Ono što niste znali o Severnoj Koreji?

Severna Koreja, u poslednje vreme, najpoznatija je po intrigantnoj politici, državnom uređenju, ali i lideru, Kim Džing Unom. A da li ste znali da je, na primer, u Severnoj Koreji, marihuana legalna ili da imaju najveću stopu pismenosti na svetu?

Svakodnevni život u Severnoj Koreji predstavlja pravu enigmu i misteriju ostatku sveta.

Ono što možda niste znali o Severnoj Koreji

Najveća stop pismenosti u svetu

Kako podaci CIA pokazuju, stopa pismenosti u Severnoj Koreji iznosi 100 posto. Naime, celo stanovništvo starije od 15 godine ume da piše i čita.

Marihuana je legalna

Nije samo u Amsterdamu legalna marihuana. I u Severnoj Koreji je legalno kupiti i pušiti marihuanu, a kanabis se uzgaja širom zemlje. Vladine agencije, čak i profitiraju od prodaje.

Dozvoljen je i alkohol

Nije sve u Severnoj Koreji zabranjeno , kako većina misli. Naime, alkohol je zakonom dozvoljen.

Zasebna vremenska zona

Severna Koreja ima svoju vremensku zonu. Od avgusta 2015. godine, određeno je “Pjongjang vreme” što je UTC +8.30. U Pjongjangu koriste džuče kalendar, isti kao i gregorijanski, ali se razlikuju u činjenici da je za početnu godinu džuče kalendara uzeta godina rođenja nekadašnjeg lidera Severne Koreje, Kim Il Sunga, 1912. godina. Pa je tako, prema ovom kalendaru, 2018. godina u Severnoj Koreji, 107. godina.

Da li je najautoritarnija zemlja?

Istraživanja nevladine organizacije “Freedom House”, pokazalo je da Severna Koreja nije najautoritatnija zemlja na svetu. Ona se, naime, nalazi tek na trećem mestu, nakon Somalije i Sirije.

Najveći stadion na svetu

U Pjongjangu se nalazi najveći stadion na celom svetu, koji može da primi oko 150.000 gledala. Stadion je izgrađen 1989. godine i koristi se za razna takmičenja.

Neobična jela

Jelovnike u Severnoj Koreji, karakterišu izuzetno ukusna jela, ali i neobična. Na meniju se može naći jelo kičmi, slično kiselom kupusu, ali i jela od psećeg mesa.

Pravilo “tri generacije kažnjavanja”

Jedan od zakona ove države je i “tri generacije kažnajvanja”, što znači da ako neko iz porodice počini zločin, njegova deca i unuci, provode ceo život u logoru. Najgori prekršaj, koji se kažnjava doživotnim boravkom u logoru ili smrću, jeste napuštanje Severne Koreje.

22/05/2023 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments