Začarani dvorac na Siciliji

02/11/2020 10:27

Začarani dvorac na Siciliji

Ovo je priča o čoveku koji je svoj svet isklesao u umetnost i ostavio nama kao vrhunsko delo zvano „začarani dvorac“ ili „bašta ludaka“ kako ga bije glas u selu. Ovo delo u koje je „seoski ludak“ uložio 35 godina života sada je jedno od glavnih atrakcija Sicilije i ono što turiste dovodi u malo selo Sciacca. Ovo selo je dakle imalo sreće što je imalo ovakvog „ludaka“.

Priča o čuvenom seoskom ludaku koji je proslavio malo selo Sicilije i od njega napravio turističku atrakciju počinje kada i II svetski rat. Naime Filipo Bentivegna, koga će kasnje prozvati „seoskim ludakom“, nije hteo da pristupi nacističkoj službi Musolinijeve vojske te je morao pobeći u Ameriku iz rodnog Sciaca, jel je u tom trenutku vojska bila obavezna.

Priča se da se iz Amerike vratio kao potpuno drugi čovek. Prema seoskim šaputanjima doživeo je napad u izgnanstvu i to je oštetilo njegov mozak. Drugi opet pričaju da nesrećni čovek nikad nije preživeo nesretnu ljubav i slomljeno srce i da ga je to povuklo u osamu i umetnički rad koji ga je jedino ispunjavao. Posle sedam godina kad se vratio na Siciliju, čekala ga je zatvorska kazna zbog izbegavanja vojske. No, on je uspeo da je izbegne kako mu je ustanovljeno „ludilo“. 

Narednih 35 godina, „seoski ludak“, ekscentričnog ponašanja zbog koga je tako i prozvan, samo je radio na svom imanju. Pravio je predivne skulpture glava, na hiljade njih, kojim je krasio svoj vrt dok od njega nije napravio čarono umetničko delo.

Tokom njegovog života ljudi su zazirali od njega zbog straha od „ludaka“, te njegov rad nije bio ni priznat niti cenjen. Tek nakon njegove smrti 1967. godine, njegova porodica je neobični vrt pretvorila u turističku atrakciju po imenu „Začarani Dvorac“. Uskoro je dvorac počeo da okuplja nebrojano turista koji su u ovo malo selo na jugu Sicilije dolazili samo da vide umetnost u vrtu od hiljadu kamenih glava. 

02/11/2020 10:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments