Glumica sa najdužom karijerom u Holivudu

26/04/2021 10:39

Glumica sa najdužom karijerom u Holivudu

Ketrin Hepbern bila je žustra i ekscentrična glumica koja se pojavila u klasičnim filmovima kao što su “Afrička kraljica”, “Pogodi ko dolazi na večeru” i “Na zlatnom ribnjaku”. Sa karijerom dugom više od 60 godina, 1999 . godine, Američki filmski institut proglasio proglasio je Ketrin najvećom ženskom zvezdom klasičnog Holivuda.

Ko je bila Ketrin Hepbern?

Rođena je 12. maja 1907. godine u Hartfordu. Vrlo brzo je postala holivudska zvezda, koja je 1930-ih plenila i blistala u Holivudu. Bila je izuzetne lepote, osvajala je duhovitošću i ekscentričnom snagom koju je unosila u sve svoje likove. Ćerka aktivistkinje i oca lekara uslovilo je da Ketrin odrastala u liberalnoj porodica.

pročitajte još i 10 zvezda koje su postale modne ikone

Roditelji su hrabrili Ketrin da javno govori, izoštri um i što je moguće potpunije stupi u kontakt sa svetom. Srećan porodični život ove porodice narušila je tragična smrt njenog brata. Vremenom je glumica je prevazišla tu veliku tragediju svog detinjstva i postala jedna od najtrajnijih legendi u istoriji kinematografije. Tokom karijere dvanaest puta je bila nominovana za Oskara, a osvojila ih je četiri za najbolju glumicu.

Dok je pohađala ženski koledž Brin Mavr blizu Filadelfije u Pensilvaniji, Ketrin se zaljubila u glumu. Po završetku škole 1928. godine sa diplomom istorije, sledećih nekoliko godina provela je glumeći u predstavama ui oko Njujorka, pojavljujući se u produkcijama na Brodveja. Svoj veliki prodor u filmsku industriju ostvarila je sa RKO Radio Pictures, čiji tim je uočio u predstavi na Brodveju i ponudio joj audiciju za ulogu u filmu Račun za razvod iz 1932. godine. Film je bio hit i upravo zahvaljujući njemu Hepbern potpisuje dugoročni ugovor.

Vremenom je, uprkos ogromnom glumačkom talentu, Holivud počeo da dovodi u pitanje njen nekonvencionalan stav i snažnu ličnost. Odbila je da igra tradicionalnu ulogu holivudske starlete van ekrana, odlučivši da se ne šminka u svakom trenutku, daje intervjue ili uživa u sjaju medijske pažnje. Zabeležen je događaj, koji govori o njenim stavovima. Naime, nakon što joj je neko iz ekipe produkcije RKO, ukrao pantalone, smatrajući da su pantalone neotesane i dečačke, Hepbern je šetala po studiju u donjem vešu, odbijajući da obuče odeću dok ne vrate pantalone.

„Ako se pridržavate svih pravila,propustićete svu zabavu“, reka je tada.

Jedna od retkih koja je konstantno bežala od medijske pažnje i slave tokom većeg dela svog života. Retko je davala autograme, intervuje još ređe. Privatnost joj je bil ajednako važna koliko i karijera, te nije htela da ide na holivudske zabave, a bila je jako protiv glamura i površnog života, kako je nazivala tu eru Holivuda. Tek 1973. godine je počela da daje izjave i prvi intervju je trajao dva sata u jednom tadašnjem američkom šou.

Ono što joj je trajno promenilo život bila je veza sa glumcem Spenserom Trejesijem. Ostvarenje Žena godine (1942), prvi od devet filmova koje će dvojac snimio zajedno, bio je velik poraz. No, par nije poklekao i njihova veza trajala je 27 godina, iako je Trejesi već bila oženjen i odbio je da se razvede od svoje otuđene žene.

Njihova romansa je, pišu savremenici, imala uspone i padove. Ketrin je pet godina pauzirala jer je Trejsi bio bolestan i ona ga negovala. 1967. godine on umire, samo nekoliko dana nakon što je par završio svoj poslednji zajednički film – Pogodite ko dolazi na večeru. Hepbern je dobila Oskara za ulogu u filmu.

„Ako želite da žrtvujete divljenje mnogih muškaraca za kritiku jednog, samo naprijed, udajte se.“

Samo neka od ostvarenja ove izuzetne žene su: Priča o Filadelfiji (1940), Afrička kraljica (1951), Dugo putovanje u noć (1962), Pogodi ko dolazi na večeru (1967), Lav zimi ( 1968), Na zlatnom ribniku (1981). Ketrin Hepbern je umrla je 29. juna 2003. u 96. godini u istoj kući u kojoj je odrasla.

 

 

26/04/2021 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments