Može li se lava zaustaviti?

07/06/2023 11:18

Može li se lava zaustaviti?

Lava, sila koja iza sebe ostavlja traga, menjajući okruženje i stvarajući potpuno nov reljef.

Vrela supstanca koja se polako kreće ali ne mari za štetu koju ostavlja za sobom.

Može li se tok lave zaustaviti?

Ovih dana jednu od bitnih vesti iz sveta čini i erupcija vulkana Kilauea, na Havajima. Naime, došlo je do velikih eksplozija na vrhu ovog vulkana.

Tokom maja, vrh vulkana se ohladio i postao je prava turistička atrakcija, međutim pokazao je i svoju mračnu stranu. Erupcija na Kilauea traje bez prekida još od 1983. godine. Imala je oko 60 dramatičnih epizoda, a ona najgora dogodila se 1990. godine, kada je lava prekrila dva cela grada.

Trenutno Kilauea polako ispušta vrelu lavu, nakon niza potresa, spuštanja jezera magme u krater, zatim ekpolozija, podizanje oblaka pepela i otrovnih gasova, koje traje danima.

Lava putuje kroz oblast Puna na jugoistoku Havaja i nemoguće je zaustaviti je.

Stručnjaci navode da kretanje lave neće stati sve dok se bude hranila magmom, koja teče iz Kilauea kratera. U nekom mometnu stići će i do obale, gde će doći u kontakt sa okeanskom vodom, a zatim se pretvoriti u stenu.

Na ovaj način, erupcije vulkana stvorile su na hektare kopna na Havajima.

Temperatura lave višaje  od 1000 stepeni Celzijusa. Dok se lava ne ohladi, uništava sve, a njen tok je nemoguće predvideti.

Naučnici su pokušali da otkriju putanju lave, ali nisu uspeli da pronađu odgovor.

Legenda kaže da su stanovnici Sicilije u 17. veku pokušali da preusmere lavu iz vulkana Etna, kopanjem kanala, kroz koje bi lava proticala. Našalost, pokušaj nije uspeo, jer dva sela nisu mogla da se dogovore oko putanje kanala. Ali, stručnjaci navode, da poduhvat svakako ne bi uspeo, jer je tok lave nepredvidljiv.

Sedamdesetih godina rodila se ideja o korišćenju vodenih topova protiv lave. Međutim potrebna je velika količina vode, a lava neće prestati da teče, bez obzira koliko njenih delova bilo ohlađeno.

Nekoliko pokušaja kopanja kanala završilo se neuspešno. Pokušaj preusmeravanja toka lave konstrukcijom armiranog betona, takođe je prošao bez uspeha. Lava je, bukvalno, progutala svaki deo ove barijere.

Naučnici i stručnjaci još uvek tragaju za odgovarajućim i uspešnim načinom zaustavljanja lave.

07/06/2023 11:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments