Obiđite Mont Everest iz svog doma

15/03/2015 00:10

Obiđite Mont Everest iz svog doma

Malo je onih koji u životu dobiju mogućnost da se popnu na najviši vrh na svetu, Mont Everest. Zahvaljujući Google-ovom servisu “Street view“ sada je moguće upoznati se sa jednim od najnepristupačnijih mesta na svetu i to iz svog doma.

Ovaj servis omugućiće svim korisnicima interneta da vide središte nacionalnog parka Sagarmata gde mogu virtuelno prošetati i uživati u pogledu na snežne predele, plave reke ili pastire i njihova stada koja se kreću stenovitim stazama.

Projekat je realizovan u saradnji start up organizacijom “Story Cycle“ u Nepalu i sa šerpasom Apa koji je više od dvadeset puta osvajao ovaj vrh pre nego što je otišao u penziju i osnovao udruženje za pomoć u edukaciji dece svojih sunarodnika.

Za vreme desetodnevne ekspedicije, ekipa Google-a je napravila više od 45.000 panoramskih snimaka himalajskih sela u kojima žive šerpasi.Oni se često nazivaju i “pomoćnici sa Himalaja“ koji žive od penjanja i pružanja usluga vodiča alpinistima, dok neki drže restorane, prodaju opremu ili obezbeđuju usluge transporta stranim posetiocima. Bez pomoći šerpasa bilo bi skoro nemoguće za planinare da se popnu na planinu.

Svi znaju za Mont Everest, ali malo je njih koji znaju da je život u ovim selima jako težak. Zajednica šerpasa se nada da će novi Google servis “Street View“ približiti ljudima situaciju koja vlada na ovim prostorima i da će se prikupiti sredstva za pomoć stanovnicima na “krovu sveta“.

Pogledajte OVDE kako izgleda Mont Everest na Google-ovom “Street View”-u.

Izvor: Blic

15/03/2015 00:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments