Nova pravila za londonske ulične svirače

25/03/2015 15:39

Nova pravila za londonske ulične svirače

U Londonu je objavljen novi kodeks ponašanja koji se odnosi na ulične svirače u ovom gradu. Novi pravilnik ne preporučuje sviračima da sviraju gajde, ali ni električne gitare, udaraljke, kao ni korišćenje pojačala ili izvođenje bitboksa – stvaranja muzike pomoću ustiju.

Prema kodeksu, sviranje gajdi, koje se vezuju za tradicionalnu škotsku muziku, brzo zamara publiku, odnosno prolaznike. Takođe, novi kodeks propisuje da svirači moraju biti na dovoljnom rastojanju od publike, posebno kada je velika gužva na ulicama.

Oni muzičari koji sviraju samo tri pesme, pozvani su, od strane gradske vlasti u Londonu, da se udalje sa mesta nastupa čim odsviraju jednom sve pesme koje znaju.

Gradonačelnik Londona, Boris Džonson, prošle godine je upozorio da bi usvajanjem svih restriktivnih pravila u 32 gradske opšine moglo doći do potpunog gašenja ulične muzike.

“Bojim se da bi pojedini kvartovi mogli da postanu zabranjeni muzičarima”, rekao je Džonson prilikom lansiranja #BackBusking, kampanje za podršku uličnih muzičara.

“Umesto da im zagorčavamo život, trebalo bi da poštujemo njihov doprinos gradskom jezgru”, dodao je gradonačelnik Londona i podsetio na na status grada Londona kao metropole “žive muzike”.

Da bi svirali na ulici, muzičari moraju imati specijalne dozvole, pogotovo za sviranje u metrou, pojedinim delovima Londona i ispred određenih institucija, dok im je zabranjeno da sviraju u Sitiju – poslovnoj gradskoj četvrti.

London može da se pohvali O2 Arenom koja je otvorena 2007. godine, a koja je postala najposećenija koncertna sala u svetu, ali ulični muzičari se žale na to da vlasti najčešće izdaju dozovle za nastupanje na ulici pantomimičarima i mađioničarima koji su mnogo manje bučni od njih.

Izvor: RTV

25/03/2015 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments