Na današnji dan rođen Džordž Vašington

22/02/2017 10:23

Na današnji dan rođen Džordž Vašington

Na današnji dan, 22. februara 1732. godine, rođen je prvi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, vojskovođa iz Američkog rata za nezavisnost, Džordž Vašington.

Rođen je u Virdžiniji, a kako je izgubio oca kada je imao samo 11 godina, o njemu se brinu stariji brat – Lorens, koji se potrudio da Džordž dobije najosnovnije obrazovanje – pa ga je sam naučio da čita i računa.

Sa 16 godina Džordž je počeo da radi kao geometar, a nekoliko godina kasnije postao je vođa narodne vojske Virdžinije i učestvovao u Francusko-indijanskom ratu.

Kada je oženio udovicu Martu Dendridž Kastis imao je 17 godina, a na porodično imanje se vratio kada je njegov brat preminuo, gde je sa ženom odgajao njeno dvoje dece iz prvog braka, dok svoju decu nikad nisu imali.

Džordž Vašington je bio jedan od delagata Virdžinije na Kontinentalnom Kongresu koji je sačinjavala grupa predstavnika svake od kolonija koji su odlučili da se zajedno bore protiv Britanaca.

Za vrhovnog komandanta Kontinentalne armije Džordž Vašington je postavljen u maju mesecu 1775. godine, a cilj armije, sačinjene od farmera, bio je da se bori protiv britanskih vojnika, koji su obučeni za svoj posao.

Džordž Vašington je jednoglasno izabran za predsednika 30. aprila 1789. godine.

Više o životu prvog i najpopularnijeg predsednka Sjedinjenih Američkih Država – Džordža Vašingtona pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

22/02/2017 10:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments