Zanimljivosti o Jamajci

03/05/2019 12:36

Zanimljivosti o Jamajci

Na današnji dan, 03. maja davne 1494. godine, španski moreplovac Kristifor Kolumbo otkrio je ostrvo koje je kasnije dobilo naziv Jamajka.

Jamajka je država koja se nalazi na istoimenom ostrvu u Karipskom moru. Ona predstavlja petu zemlju po veličini u Karibima i omiljena je destinacija turista širom sveta.

Jamajka je poznata po rumu, sjajnim atletičarima, rege muzici i Bobu Marliju koji je ovde rođen. Na ovom ostrvu nastala je i ska i dab muzika. Ali Jamajka je mnogo više od toga, a u nastavku saznajte neke zanimljivosti koje sigurno niste znali o ovoj zemlji.

Činjenice o Jamajci

  1. Jedan od glavnih razloga zašto je Jamajka popularna destinacija, jeste što na ovom ostrvu gotovo da nema zmija. Naime, 1872. godine ovde su dovedeni mungosi kako bi se rešili populacije pacova. A pored toga, mungosi su gotovo istrebili zmije, te je velika retkost naići na ovog gmizavca na Jamajci.
  2. Iako je danas Jamajka jedan od najvećih izvoznika manga, banana i šećerne trske, ove kulture su donete na ostrvo tokom godina i nisu domaće kulture.
  3. Rum je nacionalno piće Jamajke.
  4. Ijan Fleming, idejni tvorac Džejmsa Bonda je na svom imanju koje je kupio na Jamajci napisao svih 14 nastavaka o čuvenom agentu 007.
  5. Jamajka je prva karipska država koja je dobila nezavisnost, a to se desilo 1962. godine. Slično Kanadi, kraljica Elizabeta II vlada Jamajkom, ali sam tradicionalno.
  6. Na Jamajci raste preko 200 vrsta orhideja.
  7. Ovde ima najviše trudnoća sa blizancima, trojkama i četvorkama na svetu.
  8. Jamajka spada u jedne od najsrećnijih zemalja za život

 

03/05/2019 12:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments