Šta sve (ni)ste znali o kikirikiju?

20/04/2021 17:35

Šta sve (ni)ste znali o kikirikiju?

Kikiriki spada u super hranu, što je potvrđeno i 10-godišnjim istraživanjem Institutu za javno zdravlje u Bostonu (Harvard School of Public Health). Ono je pokazalo da konzumacija 200 grama mešanih orašastih plodova nedeljno značajno utiče na smanjenje rizika od srčanih bolesti za 35 odsto. Ali, ako se umesto te mešavine pojede kikiriki, rizik se smanjuje dvostruko.

pročitajte još i Ovaj test određuje alergijsku reakciju na kikiriki

Ima stručnjaka koji pišu o kikirikiju kao dijetetskoj namirnici, ne zato što je siromašan kalorijama, jer on to nije, već zato što u obliku maslaca za mazanje, izaziva smanjenje apetita, pa se tako i uprkos njegovoj velikoj kalorijskoj vrijednosti, kilogrami gube. Objašnjenje ovog fenomena relativno je jednostavno: kikiriki se sastoji od proteina, biljnih masnoća i rastvorljivih vlakana koja odlično “pokriva” glad.

Kikiriki sadrži oko 28 odsto proteina, 50 odsto ulja i 18 odsto ugljenih hidrata. Inače kikiriki nije orašast plod, već je mahunarka srodna pasulju i sočivu. Ova biljka potiče iz Južne Amerike, a oko 1500. pne. u Peruu koristili su kikiriki kao žrtveni dar i zatrpali ih mumijama kao pomoć u duhovnom životu.

Zanimljivosti

Za teglu kikiriki putera od 340 grama potrebno je oko 540 kikirikija. A prema zakonu, bilo koji proizvod sa oznakom “puter od kikirikija” u Americi mora da sadrži najmanje 90 odsto kikirikija. U ovoj državi kikiriki čini dve trećine svih sličnih plodova koji se konzumiraju.

Da bi se “proizvelo” 28 grama kikirikija potrebno je oko 5 litara vode, dok je za istu količinu badema potrebno 80 litara. Inače, puter od kikirikija je prvobitno napravljen za ljude bez zuba. Amerikanci svake godine pojedu dovoljno maslaca od kikirikija da pokrije pod Velikog kanjona. Odnosno, pojede više od šest kilograma kikirikija i proizvoda od putera od kikirikija. Dok prosečni Evropljanin pojede manje od jedne kašike putera kikirikija godišnje.

Prosečna farma kikirikija je 200 hektara, jedan hektar biljaka daje oko 2.860 kilograma kikirikija, od čijeg maslaca bi se moglo napraviti 35.000 sendviča. Prema Little Brovnie Bakers-u, pekari i poslastičari koriste oko 230.000 kilograma putera od kikirikija nedeljno za pečenje poznatih kolačića koje prodaju izviđači.

možda vas zanima i Ovo su jako bitni antioksidansi za naše zdravlje!

Kikiriki svake godine doprinosi američkoj ekonomiji više od 4 milijarde dolara. U SAD, godišnja proizvodnja kikirikija (oko 1,5 miliona tona godišnje) često premašuje proizvodnju pasulja i graška zajedno. Indija i Kina zajedno proizvode gotovo 2/3 trećine svetskog useva. A, širom sveta oko 2/3 trećine useva kikirikija prerađuje se za ulje kikirikija. Samo ulje čini 8 odsto svetske proizvodnje jestivog ulja.

Astronaut Alan Šepard poneo je sa sobom kikiriki na mesec. Šest gradova u Americi u svom nazivu sadrže i ime kikiriki:

Peanut – Kalifornija;

Lower Peanut – Pensilvanija;

Upper Peanut – Pensilvanija;

Peanut – Pensilvanija,

Peanut – Tenesi;

Peanut – Zapadna Virdžinija

pročitajte još i Pistaći su najbolji prijatelj našeg mozga

Poznate su četiri različite vrste kikirikija: Runner, Valencia, Spaniš i Virgnia, a ponekad ga zovu i mleveni orah ili mleveni grašak, jer kikiriki raste pod zemljom. Zanimljivo je i da se u čvoru između dve polovine kikirikija nalazi embrion.

Recept

Kikiriki korpice

Potrebno: 500 gr kikiriki puter; 450 gr maslaca; 550 gr šećera u prahu; 200 gr crne čokolade;

Način pripreme: zajedno rastopiti kikiriki puter i maslac, na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Otopini dodati šećer u prahu i sve izmešati. Masu podeliti na dva dela. Jedan deo staviti u papirne korpice i odložiti ih na pola sata u frižider. U drugu polovinu umešati čokoladu otopljenu na pari i 50 grama preostalog otopljenog maslaca. Tu masu rasporediti preko one iz frižidera. Pre služenja potrebno je bar 4 sata da bi se sva masa sjedinila.

 

20/04/2021 17:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments