Da li ste čuli za “Sveti ponedeljak”?

14/05/2018 11:23

Da li ste čuli za “Sveti ponedeljak”?

Izraz “sveti ponedeljak” odnosio se na neradni ponedeljak. Naime, vikend je nekada u Engleskoj uključivao i ponedeljak.

U Engleskoj je krajem osamnaestog i u toku devetnaestog veka, veliki broj zaposlenog stanovništva pravdalo odsustvo sa posla “svetim ponedeljkom”. Kako su mnogi radnici bili “mamurni od prethodnog vikenda”, nisu mogli da izdrže rad narednog dana, ali nisu ni mogli dozvoliti da ostanu bez radnog mesta. Pa su tako osmislili novi praznik, “Sveti ponedeljak”.

Kako ne bi gubili na plati, odlučeno je da se odrađuje pola subote u zamenu za slobodan ponedeljak. Ovakav način rada održao se u Britaniji i do 1870-ih godina. Naravno, vremenom je ovaj “praznik” nestao iz tradicije i ponedeljak je ponovo predstavljao prvi radni dan.

Ko je osmislio petodnevnu radnu nedelju?

Jedan o ključnih likova za normalizaciju radnih sati za američke radnike, bio je Henri Ford. Ovaj tajkun je u toku 1914. godine podigao dnevnicu svojim radnicima za 100 posto. Ovo je izazvalo veliku potražnju za radnim mestima u njegovoj fabrici automobila, a Ford je obrazložio svoj postupak. Naime, veće zarade podstiču radnike na bolji radi, ali i na veću potrošnju, pa će tako možda kupiti i auto. Takođe je naveo, da je vreme odmora idealno vreme za trošenje. Zato je 1926. godine predstavio svoju petodnevnu radnu nedelju.

Tako je svuda u svetu počeo da se širi ovakav način organizacije radnih sati i vikend koji se sastoji od samo dva dana je zaključen.

U toku decenija koje su usledile dvodnevni vikend postao je standard u SAD, Kanadi i Britaniji, dok su kratke radne subote bile uobičajene u Evropi.
U Izraelu se svakodnevno vodi bitka za neradni vikend, jer se u ovoj državi vikendom smatra samo subota, odnosno petak noć i subota dan. U nekim delovima Afrike, vikend čine četvrtak i petak.
Kako se menja ekonomija, finansije, tehnologija, pa i sama politika unutar jedne države, tako se menjaju i radni sati i načini poslovanja. Za mnoge je pokazatelj posvećenosti dolazak na posao vikendom, ali na ovaj način, kao i brzina kojom se ovaj “trend” proširio, došlo je do skoro potpunog gubitka vikenda. Tako većina zaposlenih, bar u Srbiji, danas ima obaveznu radnu subotu, a često i nedelju.
Postavlja se pitanje, kako je društvo od slobodnog ponedeljka, došlo do radne nedelje?
14/05/2018 11:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments