Kako nastaju zvezde padalice?

16/05/2023 12:04

Kako nastaju zvezde padalice?

Zvezde palice su ustvari meteoridi, odnosno metori. Naime, kada Zemlja, okrećući se oko Sunca, “preceče put” meteoridu, on ulazi u njenu atmosferu. Tada meteorid počinje brzo da sagoreva i da emituje određenu svetlost, a trag koji ta svetlost ostvalja je ono što mi ustvari vidimo kao zvezdu padalicu. 

Nebesko telo meteorit koje pada na tlo u vidu kamenja, jeste deo meteorida koji nije sagoreo.

Zvezde padalice su lopte gasa

Prvo što pomislimo kada vidimo ovu pojavu, jeste zaista “pad zvezde”. Imamo utisak da se jedna od zvezda otrgla od društva i jednostavno, pala na našu planetu.

Ovaj zadivljujući prizor koji uspemo da vidimo, ustvari je ogromna i sjajna lopta gasa, a deluju kao male, jer ih posmatramo sa veoma udaljene tačke.

Ovi meteroidi koji ulaze u našu atmosferu možda se čine sličnim zvezdama, ali zapravo se veoma razlikuju. Meteoridi koji presecaju nebu sastavljeni su od čvrstog materijala, poput stene, metala ili leda. Predstavljaju sitne i odlomljene deliće komete ili asteroida.

Asteroidi u grupi obleću oko Sunca, krećući se u prostoru između Jupitera i Marsa. Kada dođe do sudara između dva asteroida, komadi kamenja ili meteoridi, lete na sve strane. Oni se kreću, jer u praznini svemira ne postoji trenje koje bi ih zaustavilo, odnosno usporilo.

Pogledajte i: Jesenja kiša meteora – Taurida

Veličina metorida može biti dvadeset metara u prečniku ali takođe, metorid može biti veličine i čestice prašine. U toku kretanja kroz svemir, često samo prolete pored Zemlje, potpuno nevildjivi, ali kada ih uhvati Zemljina gravitacija, uleću u atmosferu brzinom i do 220.000 kilometara na sat.

Kako se meteorid probija kroz vazduh, tako se zagreva, zbog trenja. Mali metroidi sagore pre nego što padnu na tlo. Veći meteoridi, mogu da “prežive” prolaz kroz atmosferu i da se sruče poput kiše kamenja.

Istraživanja su pokazala da nisu svi meteoridi delići asteroida ili kometa. Naime, neki od njih su i komadi Meseca ili čak delići Marsa.

Prema statistici, čak osam kamenih delića stiglo je sa Meseca na Južni pol. Uzrok ovoj pojavi je slaba Mesečeva gravitacvija, te stenje nastavlja da se kreće, pa tako i jedan deo stiže do Zemlje. Slično se dešava i sa delovima Marsa, koji su završili kao meteoriti na planeti Zemlji.

16/05/2023 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments