Na današnji dan organizovana prva filmska projekcija

28/12/2016 09:22

Na današnji dan organizovana prva filmska projekcija

Na današnji dan, 28. decembra 1895. godine, u jednom pariskom restoranu – “Gran kafe” organizovana je filmska projekcija koja je u istoriji zabeležena kao prva.

Upravo ovom projekcijom započeta je svetska kinematografija, za čiji su početak zaslužni braća Luj i Ogist Limijer.

Prve “pokretne slike” bili su kratki dokumentarni filmovi na kojima su prikazani – radnik koji izlazi iz fabrike, železnička stanica prepuna ljudi i voz koji juri.

Braća Limijer bili su francuski hemičari, industralijalci, pronalazači i autori prvog filma koji je prikazan u istoriji.

Luj je razvio metod za pravljenje fotografskih ploča 1882. godine, a do 1894. godine u fabrici koju su braća zajedno osnovala, u kojoj se izrađivao fotografski materijal – hartije i hemikalije – prozvedeno je 15 miliona ploča svake godine.kamera

U istoriji se spominju braća Maks i Emil Skladanovski iz Nemačke koji su tvorci uređaja pod nazivom bioskom, francuz Anri Žoli je zadužen za fotoozotrop, kao i mnogi drugi koji su zaslužni za veliki broj izuma koji su u vezi sa filmom.

Međutim, braća Limijer se ističu svojim izumom – prenosivom kamerom koja ima ručno upravljanje zahvaljujući kojoj je bilo moguće snimanje portreta, prizora iz života.

Godinu dana nakon prve projekcije kratkih dokumentarnih filmova, braća Limijer su napravila više od 40 filmova snimajući svakodnevni životu u Francuskoj. Pravili su i prve filmske žurnale i slali snimateljske ekipe da snime novi materijal širom sveta.

Svojim filmovima postavili su i temelje za određene filmske žanrove. Upravo su njihovi kratki dokumentarni filmovi preteča sovjetskih dokumetnarnih filmova i italijanskih filmova neorealista.

Braća Limijer su napravila pravila projekciju i prve filmske komedije, koja je ujedno i prvi narativno film, pod nazivom “Poliveni polivač”. U filmu je nestašni dečak koji se nalazi u bašti gde je ometao baštovana da radi svoj posao. Kada je hteo da zalije cveće baštovan je primetio da voda ne teče, pa je pogledao kraj creva da vidi u čemu je problem – dok je tom trenutku nestašni dečak podigao nogu sa creva.

Prva projekcija filmova ostavila je publiku bez teksta, dok je jedan od novinara tada zabeležio da je to “nesumnjivo najčudniji izum u našoj epohi”.

28/12/2016 09:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments