10 najotrovnijih životinja na planeti!

15/08/2017 14:39

10 najotrovnijih životinja na planeti!

Kada pomislite na оtrovne životinje, sigurno vam na pamet prvo padaju zmije, škorpije ili pauci? Ipak većina najopasnijih životinja, na našu sreću, kriju se duboko u vodi…

10. Pufer riba

Ova riba živi u vodama Japana, Kine, Filipina i Meksika. Iako je smrtonosna, njeno meso je sastavni deo kuhinja ovih zemalja. Njena koža, mišići i jetra sadrže otov tetrodotoksin koji dovodi do osećaja golicanja u grlu, zatim nastupa mučnina, problemi sa govorom i korodinacijom pokreta. Nakon ove torture sledi paraliza, srčana aritmija i na posletku- smrt. Uzgled budi rečeno, porcija ove ribe košta 200 dolara.

9. Otrovne žabe

Naziv ove životinje ne može biti jednostavniji i istinitiji! Ovi vodozemci žive u Južnoj i Centralnoj Americi te Havajima. Otrov koji luče-batrachotoksin, uništava nervne signale u mišićima i dovodi do paralize te smrti.

8. Kompneni tajpan

Mnoge vrste zmija jesu otrovne, ali kopneni tajpan spada među najotrovnije. Ovaj gmizavac obitava u Autraliji, a njegov otrov može da ubije čoveka 45 minuta nakon ujeda. Na svu sreću, postoji protivotrov, a do sad, začudo, nema zabeležen slučaj niti jedan slučaj smrti ujedom ove zmije.

7. Brazilski pauk

Ovaj zglavkar poznat je i pod nazivom “banana pauk”.  U Ginisovoj knjizi rekorda iz 2007. godine, ovi pauci proglašeni su najotrovnijim životinjama na svetu. Njihov ujed je veoma bolan, a praćen je paralizom i smrtnim ishodom.

6. Ribe “kamenjarke”

Ova riba skriva se ispod kamenja i stena, pa otuda i naziv. Njen otrov izaziva otoke, truljenje tkiva, paralizu i smrt. Iako postoji protivotrov, on žrtvi mora biti ubrizgan odmah nakon ujeda, u suprtonom, nema dejstvo, jer razarajuči otrov brzo odlazi u krvotok.

5. Izraelski pustinjski škorpion

Uglavnom, ovu živuljku naći ćete na Srednjem istoku i u Severnoj Africi. Iako možda deluje nežno, ubod ove životinje je veoma bolan i može da izazove kolabiranje pluća. Oni koji imaju problema sa respiratornim sistemom najugroženiji su prilikom uboda ovog pustinjskog škorpiona.

4. Plavoprstenasti oktopod

Iako je veoma mali i može stati u ljudsku šaku, ovaj oktopod je jedna od najotrovnijih vodenih životinja. Živi u vodama Japana, Australije, Filipina, Indonezije i Papua Nove Gvineje. Njegov otrov izaziva slepilo, mučninu, paralizu, kolabiranje pluća i na posletku smrt.

3. Konus

Ovaj morski puž je veoma otrovan, a njegov ujed izaziva bol, otoke i upalu. Ukoliko je veća količina otrova u pitanju, uzrokuje slepilo, paralizu i smrt. Budući da ne postoji protivotrov, ova životinja spada u top tri najotrovnije na planeti.

2. Kraljevska kobra

Kobre imaju reputaciju da su smrtonosne, i to s opravdanim razlogom! Uglavnom žive u džunglama Indije i Kine, a prepoznatljive su po “beloj kapuljači”- šari koju imaju na glavi. Ove zmije pljuju otrov, koji veoma brzo deluje, a činjenica da je 7 ml ovog otrova dovoljno da ubije slona govori o tome koliko je ova zmije smrtonosna. Zasluženo, kraljevska kobra je na drugom mestu naše liste.

1. Morska osa

Ova meduza jeste najotrovnija životinja na našoj planeti. Živi u vodama Azije i Australije, a toliko je prozirna da je gotovo nevidljiva. Njeni pipci ispuštaju otrov zbog kojeg raste krvni pritisak, uzrokovajući srčani udar, te smrt.

15/08/2017 14:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments