9 naučno dokazanih benefita muzike

24/10/2017 11:35

9 naučno dokazanih benefita muzike

Pored fizičkih i psihičkih benefita, naučnici tvrde da muzika čak može i da nam pomogne da se lakše izborimo sa bolom.

Prirodno, muzika nas je privlačila od samog početka. Pored toga što utiče na naše raspoloženje, muzika može da nas motiviše. U nastavku, saznajte koje sve benefite muzika ima po naše zdravlje.

“Tvrđi” zvuk umiruje

Glasna i agresivna muzika zapravo može da nas umiri više nego smireniji tonovi. Jedna studija pokazala je da ekstremna muzika, poput hevimetala ili pank roka, ima umirujući efekat na ljude koji su u tom trenutku besni. Razlog se krije u tome što se ovi žanrovi podudaraju s trenutnim emotivnim stanjem pojedinca, pomažu da se lakše izbori sa agresijom i na kraju, čini da se osećamo bolje.

Veseli tonovi za kreativnost

S druge strane, muzika koja u nama izaziva radost, utiče na kreativnost i pomaže nam da bolje i efikasnije rešavamo probleme, kažu holandski naučnici.

Vizuelne i verbalne veštine


Slušanje muzike od malih nogu uiče na mozak dece i poboljšava njihove verbalne, komunikacijske i vizuelne veštine. Ovaj “trening” muzikom pomaže deci da lakše nauče reči, ali i da razumeju njihovo značenje. Takođe, pokazano je da deca koja idu u muzičke škole, imaju veći IQ.

 

Zdraviji mozak

Slušajući muziku, mozak naporno radi, odnosno, zapravo trenira. Stoga kako odrastamo, uz muziku, smanjujemo starenje mozga i sprečavamo rizik od brojnih oboljenja poput gubitka pamćenja.

Poboljšava san

Poremećaj spavanja i blaga insomnija uzrokovane su stresom i anksioznošću. Muzika smanjuje krvni pritisak, usporava srčani ritam i uklanja stres. Stoga može da bude efikasno sredstvo u borbi sa nesanicom.

Ubrzava proces oporavka

Slušanje muzike ima pozitivan efekat na ritam srca, pa samim tim, pomaže u bržem oporavku organizma nakon napornih treninga.

Jači imuni sistem

Samo 50 minuta slušanja muzike dnevno dovodi do povećanja broj antitela u organizmu, koji uklanjaju hormon stresa. Budući da je nervoza jedan od okidača bolesti, muzika na ovaj način zapravo jača naš imuni sistem i štiti nas.

Pomaže u mršavljenju

Jedna studija pokazala je da ukoliko tokom jela slušamo muziku i malo zamračimo prostoriju, umanjujemo apetit i količinu hrane koju jedemo, pa samim tim možemo da izgubimo višak kilograma.

Poboljšava kognitivne sposobnosti

Tokom obavljanja raznoraznih aktivnosti, muzika utiče na našu produktivnost i povećava motivaciju.

24/10/2017 11:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments