Čuveni „Bugarski kišobran“

26/10/2020 12:43

Čuveni „Bugarski kišobran“

Nastavak priče o kišobranu, ovog puta kišobran je upotrebljen kao oružje, i to smrtonosno i to nije samo legenda, u drugom slučaju kišobran je i dobar i pouzdan štit, napravljen od najčvršćih i najotpornijih materijala

Čuveni „Bugarski kišobran“

Na londonskom mostu  Vasterlo, 7. septembra 1978. godine izvršen je atentat kišobranom na bugarskog disidenta, pisca i publicistu Georgija Markova. Kišobran koji je poslužio kao oružje atentata ima je skriveni pneumatski mehanizam koji je ispaljivao kuglice sa jakim otrovom ricinom. Nakon četiri dana, Makov je preminuo u bolnici, a tek obdukcijom je otkriven uzrok njegove smrti- kada je u njegovoj nozi nađena kuglica ispaljena iz ubojitog kišobrana. 

Desio se još jedan pokušaj atentata istim ovakvim kišobranom, sa istim ubojitim kuglicama i mehanizmom koji ih ispaljuje, ovog puta meta je bio bugarski novinar Vladimir Kostoviste. Atentat se desio iste godine u Pariskom metrou, iz kišobrana je ispaljena kuglica u leđa disidenta. Srećne okolnosti i brza reakcija učinila je ovaj atentat neuspešnim po izvršioca, Vladimiru je na vreme izvađena otrovna kuglica iz tela i on je preživeo.

Za ove atentate se veruje da su maslo bugarske tajne službe te je kišobran sa ovim mehanizmom i namenom prozvan „bugarski kišobran“.

U to vreme  kišobrani su bili ne retka figura zloupotrebe, često bi se u njemu skrivalo oružje i krijumčarilo i oružje i noževi. 

Kišobran kao zaštita od metaka

Namenu kišobrana da nas štiti od padavina koje dolaze do nas sa neba već poznajemo. Tu i tamo kišobran ljudi koriste i kao suncobran i zaštitu od vetra, sitne rose i velike vlažnosti međutim bivši francuski predsednik Nikolas Sarkozi stvar diže na viši nivo tako što je platio čak 10.000 funti za kišobran koji bi mu bio zaštita od potencialnih napadača. Ovaj specijalni kišobran izrađen je od materijala koji se koristi za izradu bolida za Formulu jedan i svemirskih letelica i dizajniran je sa namenom da može da ublaži brzinu i snagu metk, ali i da zaštiti korisnika od noževa i napada pasa. Zovu ga kišobran protiv metaka ili metkobran.

26/10/2020 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments