Legende o izgubljenim gradovima

24/04/2018 10:49

Legende o izgubljenim gradovima

Legende o izgubljenim gradovima predstavljaju prave misterije koje intrigiraju. Da li su u pitanju samo legende ili naučnici zaista imaju objašnjenje za davno nestale kulture?

Najpoznatija priča o izgubljenoj civilizaciji je ona gradu Atlantidi. Da li je u pitanju samo Platonov mit, u kom celo ostrvo nestaje zbog potopa bogova ili je ovo ostrvo zaista postojalo na mestu današnjeg ostrva Santorini? Postoji dosta teorija o izgubljenoj Atlanditi kao i priča o drugim sličnim slučajevima. Ispostavilo se da su neke legende istinite.

Širom sveta putovale su legende o zapanjujućim gradovima koji su preko noći nestali. Arheolozi tvrde da su mitovi uglavnom utemeljeni na događajima koji su se stvarno desili i koji su izazvali određene katastrofe po čovečanstvo. Zahvaljujući geomitologiji, naučnici pokušavaju da otkriju istinu i činjenice o geološkim događajima koji su potkrepljeni mitovima. Na ovaj način, analizom geomitova ustanovljeno je vreme erupcije vulkana Nabukeleva na Fidžiju.

Kada more proguta ostrvo

Legenda o ostrvu Teoniman u arhipelagu Solomonovih ostrva intrigirao je naučnike. Kako je more moglo tek tako da odnese ostrvo? U pitanju je legenda koja je veoma popularna u ovom kraju sveta. Naime, nakon što je prevarila supruga Roraimena, Sovetau odlazi sa ljubavnikom na ostrvo Teonimanu. Prevareni Roraimenu dolazi do kletve, koja mu pomaže u osveti. Za svoj kanu zakačio je četriri talasa s prednje i četiri sa zadnje strane. Na ostrvu je zasadio dve stabljike biljke taro i vratio se kući. Po kletvi, talasi bi trebalo da progutaju ostrvo Teonimanu, kada iz biljaka nikne lišće. Roraimen je s vrha planine posmatrao kako more guta celo ostrvo zajedno sa njegovom suprugom.

Arheolozi smatraju da je uzrok nestanka ostrva snažan podzeman zemljotres. Uzdrmani temelji doveli su do naglog potonuća ostrva i snažnih cunamija. Istražvanja su pokazala da su u toj regiji, u kojoj se navodno nalazilo ostrvo, postojala potopljena ostrva što dokazuju pronađeni ostaci i krhotine.

Nestali gradovi

Prema epovima Mahabharati i Ramjani postoje gradovi koji su nestali pod talasima. Navodno, nakon što je Krišna to poželela, more je progutalo grad Dvarke, mistično kraljevstvo. Arheološka istraživanja su 1963. godine otkrila ostatke drevnog grada u moru u Indijskom zalivu.

Naučnici smatraju da je uzrok nestanka gradova topljenje lednika, koje dovodi do porasta nivoa vode mora i okeana.

Svaka priča o nestanku civilizacije koja je povezana sa geološkim događajem, stara je od 7.000 do 10.000 godina. Priče koje se prenose s kolena na koleno, možda će dobiti drugačiju formu, ali će zadržati smisao i svaka od njih vredna je daljeg istraživanja, jer opisuju stanje stvari kako je nekad bilo, kao i klimatske promene koje su usledile.

24/04/2018 10:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments