Kako su nestali Asteci

20/04/2023 13:50

Kako su nestali Asteci

 

Naučna istraživanja otkrila su razlog nestanka drevnog naroda Asteka. Naime, glavni krivac je bakterija salmonela.

Zahvaljujući DNK analizi zuba, davno umrle žrtve, otkriven je razlog masovnog umiranja. Dugo se u naučnim krugovima nagađalo i teoretisalo o uzorku nastanka epidemije. Epidemija tifusa je pre 500 godina izbrisala sa lica Zemlje čitavu civilizaciju. Ova epidemija smatra se najsmrtonosnijom u istoriji. Tragičan ishod donela je i polovini populacije Zapadne Evrope u 14. veku.

Indijanski narod Asteci predstavljali su tri savezna plemena, koji je vladao regionom Južnog Meksika u 15. i 16. veku. Misteriozna bolest pokosila ih je 1545. godine. Donela im je groznicu, jaku glavobolju, krvarenenje i nakon tri dana bolovanja, smrt. Više od 80 posto populacije Asteka, nestalo je za nekoliko godina.

Živeli su i funkcionisali kroz složen socijalan sistem, a karakterisali su ih bizarni kanibalistički obredi i prinošenje ljudskih žrtava, kao deo religije. Imali su jedinstven robovlasnički sistem, čak su prodavali svoju decu kao robove. Sa druge strane, deca su bila podučavana, školovanje je bilo obavezno. Jezik Asteka poznat je kao N’ahuatl, a pismo se sastojalo od stotinu slikovitih simbola. Poštovali su umetnost, kao deo religije, a umetničkim radovima odavali su počast bogovima.

Naučna teorija kaže da su Asteci žrtvovali ljude u ritualima, kako bi stvorili paravan, jer nisu imali dovoljno hrane da prežive. Navodno su masovni rituali ovog tipa odnosili preko dvadeset hiljada ljudskih žrtava godišnje.

20/04/2023 13:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments