Šta se dešava sa našim mozgom kada idemo na koncert?

05/04/2020 13:02

Šta se dešava sa našim mozgom kada idemo na koncert?

Često, kada smo na nekom koncertu i uživamo u muzici, imamo osećaj povezanosti sa osobom ili osobama koje pevaju. Ono što osećamo nije tako daleko od realnosti, čak iako deluje čudno.

Jedno istraživanje je pokazalo da kada slušamo muzičare kako pevaju ili sviraju, u slučaju da nam se dopada muzika, dolazi do formiranja povezanosti. Praktično, mozak osobe koja sluša se sinhronizuje sa mozgom onog koji proizvodi muziku.

Za potrebe istraživanja, skeniran je mozak jednog violiniste i više osoba koje su ga slušale i uočeno je da se aktiviraju iste zone mozga.

Apsolutno u svim slučajevima je uočena ova pojava. Takođe, do reakcije na mozgu je došlo nakon nekog vremena, što znači da je potrebno određeno vreme da bi smo shvatili da nam se sviđa ono što čujemo. 

Prvo prepoznajemo ritam i strukturu pesme i onda dolazi do aktivacije levog korteksa. Nakon toga, dolazi do estetske procene i aktivacije druge dve zone našeg mozga.

Kako pokazuje jedan izveštaj objavljen u žurnalu NeuroImage, ova vrsta sinhronizacije na mozgu je uočena kod roditelja i bebe kada imaju interakciju, ali i kod dve osobe koje vode razgovor.

Tako da, ako pomislite da je čudno što se osećate povezano sa pevačem na čiji ste koncert otišli, znajte da niste jedini i da se to dešava većini ljudi, a sada je i naučno dokazano da dolazi do promena na mozgu kod obe strane.

05/04/2020 13:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments