Skriveni vodopad kod Loznice koji ispunjava želje zaljubljenima!

11/07/2020 14:25

Skriveni vodopad kod Loznice koji ispunjava želje zaljubljenima!

Veruje se da ovaj skriveni vodopad ispunjava želje i donosi sreću. Vodopad Skakavac visok je 7.5 metara i dobro skriven u planini Gučevo.

Legenda kaže da su se nekada davno zaljubljeni sastajali kod ovog vodopada kako bi im ljubav bila večna, brak srećan i dugotrajan. Staro mitsko verovanje kaže i da Drinske vile merkaju momke u šumi u kojoj je skriven ovaj dragulj.

Ko zna koliko je prošlo od kad je nastao ovaj dragulj ali se priroda čitavo ovo vreme potrudila da ga strogo čuva od ljudskih očiju, tek po koji Lozničanin koji dobro poznaje prirodu Gučeva zna gde se Skakavac nalazi.

Retko kad ćete ovde zateći nekoga, još jedan od razloga što su ovde parovi dolazili. Do samog vodopada ćete teško doći, staza nije uređena, pa se do njega stiže hodom i poskocima sa kamena na kamen uz reku Budimliju.

Ljubav nije laka, pa tako ni put do vodopada zaljubljenih, kao da se priroda postarala da nam objasni put ljubavi sa ciljem veličanstva kakvo je doživljaj ovih vodopada.

Meštani kažu da i dalje veruju da Skakavac donosi sreću, a kažu da je to jedno od atraktivnih mesta na kojem se prose devojke.

Ova lepota prirode smeštena je na samo 7 kilometara od centra Loznice i jedini je vodopad u tom kraju. Nalazi se na tromeđi sela Budimlija, Paskovac i Trbušnica. 

Ako ste avanturističkog duha, na vodopad se možete zaputiti peške – uz planinu, za komformiste- mnogo je jednostavnije automobilom. Put je uređen, asfaltiran i vodi kroz šumu, tek 50-ak min do samog Skakavca morate peške, zemljanim putem kroz šumu. Putokaza sad ima, do skora ni toga nije bilo. Zemljani put se pretvara u plitku recicu Budimliju i onda sa kamena na kamen idete dok ne čujete prve taktove šuma vode koja pada sa visine.  Sve i da ne čujete vodopad samo pratite rečicu ona vam je jedini put.

Kada stignete do prekrasnog prizora, stopite se sa prirodom i obuzme vas ritam vode i šume- pomislite želju.

Legenda kaže da kad odete sami do vodopada, ime onog koga volite samo isklizne kroz usne. Mit kaže da to vile stavljaju ime voljenog u usta. Šta god da je posetioci kažu da mesto budi poseban osećaj.

Ovom prelepom krajoliku priroda je podarila i bogat ekosistem, pa budimlijska šuma čuva mnogo zaštićenih vrsta ptica, životinja i biljaka. 

Što se tiče želja niko vam ne može garantovati dok ne odete i sami ne šapnete budimlijskim vilma šta želite.

11/07/2020 14:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments