Kako su neandertalci lovili džinovske praistorijske medvede?

29/03/2018 10:46

Kako su neandertalci lovili džinovske praistorijske medvede?

Za izumiranje praistorijskih pećinskih medveda, krivci su klimatske promene, nedostatak hrane, povremeni napadi pećinskih lavova, ali i preci ljudi. Barem tako tvrdi najnovije istraživanje.

Naučnici sa Univerziteta Ferera iz Italije istraživali su 1700 posmrtnih ostataka medveda koji su pronađeni u pećeinama na severu Italije. Neki ostaci pripadaju mrkom medvedu koji i dalje vlada Evropom, dok jedan deo pripada pećinskim medvedima.

Nenadertalci i pećinski medvedi

Nakon istraživanja, naučnici su došli do zapanjujućih zaključaka: neke od ovih praistorijskih medveda usmrtilis u Nenadertalci. Postavlja se pitanje kako su u tome uspeli.

Naime, na kostima pronađeni su otisci zuba Neandertalaca. Ovi medvedi su imali 680 kilograma, odnosno 50% veću masu od današnjeg grizlija, pa je začuđujuće kako su tadašnji ljudi uspevali da ubiju ovoliku zver.

Prema pretpostavkama, lovili su medvede dok su bili slabi i u stanju hibernacije. Pored kostiju odraslih medveda, u pećinama su nađeni ostaci mladunaca, pa čak i fetusa. Glavni plen svakako su bile ženke, koje su bile slabije od mužjaka, mada ima i nekoliko kostiju muških praistorijskih medveda. Kasnije, pretpostavlja se da su Neandertalci zauzimali pećine i tako pravili zasede za druge medvede.

Ova džinovska vrsta medveda izumrla je pre oko 27.800 godina, kada su klimatske promene uništile prirodne resurse i hranu. Oni su bili jedni od prvih megasisara koji su izumrli, praćeni mamutima i pećinskim lavovima.

29/03/2018 10:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments