5 razloga da posetite japanski grad Nara

17/03/2020 11:33

5 razloga da posetite japanski grad Nara

  • Zbog zapanjujućeg Todađi hrama

Hram Todađi je sagrađen 725. godine, a sada je simbol grada Nara, koji je pod zaštitom UNESCO-a i jedan od najznačajnijih hramova u Japanu.

Iza Nandaimon kapije i dve Nao figure koji štite hram se nalazi glavna sala. U ovoj prostoriji se nalazi najcenjeniji predmet: broznana statua Bude visoka 15m. Ovo je najveća statua Bude na svetu.

Neobično je, ali posetioci mogu da se popnu i provuku kroz nozdrvu statue. Smatra se da oni koji su dovoljno sitni da mogu da se provuku, će u sledećem životu biti prosvećeni. U velikoj sali se nalaze i manje statue Bude i modeli originalne verzije hrama, koji je konstruisan od strane cara Šomu iz Tenjo ere.

  • Lokalci su prijatni

Volite prirodu? Nara park udomljije preko 1000 jelena koji se slobodno kreću. Radoznali i mirni, jeleni prilaze posetiocima. Teško je ne zaljubiti se u njih.

Jeleni su postali simbol grada i dovoljno je dobar razlog planirati put u Naru samo da biste ih videli. Ako ih vidite, kupite šika senbi, keks za jelene, na uličnim tezgama i jeleni će vam ubrzo prići i postati vaši najbolji prijatelji.

Dozvoliće vam da se sklonite dalje od drugih posetioca sa njima, kako biste mogli da snimite savršenu sliku.

  • Zbog šetnje kroz Isui – en baste

Smeštena između dva najveća grada u Japanu, Nara nudi priliku da se odmorite i opustite. Isui-en bašta je savršeno mesto da se fokusirate na prirodu.

Isui-en je savršeno mesto za šetnju kroz šumu. Gledajte da u kasno popodne posetite šumu, kako biste izbegli gužvu i uživali su otvorenom prostoru. Isključite ton na telefonu i uživajte u jezerima parka, dok ne stignete do središneg jezerceta.

Ovde ćete uočiti dve skulpture – pticu i kornjaču. Obe predstavljaju dugovečnost japanske kulture.

Isui-en je pogodno mesto da doživite prelaz između dve sezone u Nari, od rumenog cveća u proleće do crvenog lišća u jesen. Svaka sezona je obojena paletom prirode.

  • Zbog preukusne ulične hrane

Nećete ostati gladni u Nari. Ulična hrana je boženstvena, kao u većini gradova Japana. On je idealan za ljubitelje slatkiša.

Nemojte da vas prevari to što nema gužve. Svratite do poznate poslastičarnice Nakatanidou i neka vam kuvari spreme tradicionalni specijalitet Nare: jomogi moki.

Moki je topao, mekani kolač od lepljivog pirinča. U Nari se može naći posebna vrsta moke sa divljim pelenom, punjena pastom od crvenog pasulja i brašnom od soje.

Način pripreme ovog specijaliteta je poslastica za sebe. Vlasnik Mitsuo Nakatani koristi istu tehniku, koristeći drveni čekić kako bi napravio rastegljivu pirinčanu pastu, već 25 godina.

Za piće, popijte sake. Radoznali treba da se upute u pivnicu Harušika kako bi isprobali razna pića.

  • Zbog bogate istorije

Iako su susedni gradovi možda veći, istorija grada Nare je bogata.

Tokom Nara perioda u Japanu (710. – 794. godine), Carica Genmei je postavila Naru da bude glavni grad države, sve dok car Kanmu nije postavio Kyoto za glavnog grada 794. godine.

Danas, ovaj grad čuva Japansku drevnu istoriju u muzejima i galerijama svetske klase. Postetioci pristižu sa svih strana sveta kako bi se saznali više o japanskom verskom i kulturnom razvoju od drevnih vremena do današnjice.

Nacionalni muzej Nare izlaže impresivnu kolekciju tradicionalne budističke umetnosti kao što su statue, slike, zapisi i obredni objekti. Ovi umetnine su deo stalne izložbe, dok se redovno organizuju privremene izložbe, uključujući godišnju jesensku izložbu blaga iz Todađi hrama.

17/03/2020 11:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments