U Gradu greha najviše crkava

16/03/2021 15:47

U Gradu greha najviše crkava

Las Vegas je oaza u pustinji Mohave, ali ljude privlači veštački svet kazina i noćnih klubova. Fantastična neonska svetla i masivne zgrade mogu se videti još iz aviona. Ovo je najmnogoljudniji grad u američkoj saveznoj državi Nevadi, sedište je okruga Klark, a poznat je i po vrhunskim restoranima. Grad se naziva još i svetskom prestonicom zabave.

Na mestu gde se danas nalazi Las Vegas 1830. godine nije stanovalo više od 50 osoba. Godine 1850. ovde se doselio Vilijam Bringherst, sledbenik duhovnog vođe mormona Brigama Janga. Mormoni, međutim, nisu imali mnogo uspeha u pokušaju da razviju ovu oblast. Do početka 20. veka ovde se nalazilo samo jedno utvrđenje.

Las Vegas je službeno postao grad 1911. godine. Kao što se desilo sa mnogim gradovima, do napretka ove oblasti došlo je tek nakon izgradnje železnice. Las Vegas počinje da se razvija kada je, početkom 20. veka, kompanija Junion Pacifik Roud montirala železničke šine u smeru zapadne obale. Godine 1936. godine, kod reke Kolorado, koja se nalazi 48 km južno od Las Vegasa, napravljeno je veštačko jezero Huver, a kao rezultat toga nastalo je i jezero Mid.

Dolaskom poznatog biznismena Hauarda Hjuza krajem 1960-ih, koji je kupio mnoge kazino-hotele, kao i pojavom radijskih i TV-stanica u gradu, legitimne korporacije  su počele kupovati kasina, a federalne vlasti su isterale mafiju iz grada tokom nekoliko narednih godina. Tolerancija grada prema raznim vrstama i oblicima zabave za odrasle donela mu je nadimak Sin City (Grad greha), međutim, s druge strane, Las Vegas ima najveći broj crkava po glavi stanovnika od svih većih američkih gradova.

Zanimljivosti

Sedam magičnih planina u Las Vegasu

Las Vegas je već prilično divlji grad, međutim na 15 minuta od grada, u blizini Dry Jean jezera, nalazi se “sedam magičnih planina”. To je je javna umetnička instalacija švajcarskog umetnika Ugoa Rondinonea. Sastoji se od sedam kula šarenih, naslaganih kamenih gromada. Prema rečima autora ta instalacija izaziva kontinuitet i solidarnost između ljudske prirode, veštačke i prirodne, tada i sada. Izložba je otvorena 11. maja 2016. godine, a prvobitno je bilo predviđeno da traje dve godine. Zbog velikog uspeha umetnik pokušava da iznađe rešenje kako bi to bila trajna lokacija Magičnih planina.

Foto: Gianfranco Gorgoni

Nekadašnji posetioci uživali su u atomskim bombama

Sredinom pedesetih u Nevadi su se testirale nuklearne bombe, oko 100 kilometara od grada. Za to vreme gosti, koji su uživali u kocki, mogli su posmatrati sa ulica grada oblak prašine izazvan eksplozijom. Išlo se čak toliko daleko pa se i birala “Mis atomske bombe”. O tim događajima više se može saznati u Nacionalnom muzeju za testiranje atomskog oružja.

Čudni muzeji…

U blizini hotela Donalda Trampa nalazi se Erotski zavičajni muzej. Na ogromnom prostoru nalazi se sve što ima veze sa seksom i erotikom. Grad je pun svetala i reklama koje se često menjaju, ali da ne bi završile u smeću, dobar deo bude odnet u Neonski muzej. Tu se nalaze neke slavne reklame, poput one iz 1952. godine, kojom su se pozivali ljudi, ali u vremenu kada je Vegas postajao meka kocke.

Grad ima prugu bez voza

Ironično je to za grad koji je nastao upravo zahvaljujući industrijalizaciji i željezničkoj mreži. Pruga stoji, ali vozova nema. A, poznati znak na kojem piše “Welcome to Fabulous Las Vegas” zapravo se nalazi nekoliko kilometara izvan grada, u mestu Paradise.

Nije glavni grad Nevade

Glavni grad je Karson Siti, uprkos tome što je Vegas daleko najveći grad. U Vegasu, sa okolinom, živi oko 2,3 miliona stanovnika, dok u Karsonu živi tek nešto više od 50 hiljada ljudi. Ovo i nije redak slučaju u SAD-u, pa tako ni Los Angeles nije glavni grad Kalifornije, već Sakramento. A u saveznoj državi Nju Meksiko, nalazi se grad koji se isto zove, ali do kojeg se može doći vozom. Ipak, taj Vegas ima oko 15.000 stanovnika, a njegov nadimak je “drugi Las Vegas”.

Najveće jezero

Na oko 48 kilometara od grada nalazi se najveće akumulaciono jezero u SAD-u. Ono omogućava da ovaj grad ima dovoljno struje s obzirom što je najveći potrošač ovog energenta, ali i dovoljno vode za zalivanje pustinjskog područja na kojem je Vegas izgrađen.

 

pročitajte još i šta poručuje Libertas:

Koje zanimljivosti krije Kip slobode?

 

 

16/03/2021 15:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments