Koje su to moderne monarhije?

25/01/2021 13:16

Koje su to moderne monarhije?

Prinčevi i princeze, kraljevi i kraljice i danas postoje. U nekim državama čak imaju i istu važnost, moć i odgovornost kao pre, a u nekim samo formalno zauzimaju tron, čuvajući tradiciju.

Rekli smo da na svetu postoje 44 države koje su monarhije od kojih njih šesnaest ima istu kraljicu – Elizabetu II. Takođe i da postoje monarhijska ustavna i apsolutistička uređenja ali i da potpuni apsolutizam monarhije danas više ne postojui osim u Vatikanu, ali postoji delimični apsolutizam u Arabiji, Kataru, Omanu i Bruneju. Ovo su neke od velikih monarhija današnjice.

Kraljevina Belgija

U ovoj državi monarh ima zvaničnu titulu kralja Belgijanaca, a trenutno je na tronu Filip (60) iz dinastije Saks- Koburg i Gota. Na presto je došao 21. jula 2013. godine, kada je njegov otac, Albert II abdicirao u njegovu korist. Belgija je savezna ustavna monarhija sa parlamentarnim sistemom, što znači da vlada i parlament imaju izvršnu vlast, dok je kralj u ovoj zemlji vrhovni poglavar vojske i religijski poglavar. Do 1991. godine krunu su mogli naslediti samo muški potomci kralja Leopolda I, a od tada, zahvaljujući izmeni zakona, belgijsku krunu nasleđuje najstarije dete monarha bez obzira na pol, što znači da će na Filipovo mesto doći njegova ćerka Elizabet.

Kraljevina Holandija

Na čelu kraljevine Holandije trenutno je kralj Vilem – Aleksander (53) iz dinastije Oranje – Nasau, najstariji sin kraljice Beatriks od Holandije, koji je na tron došao nakon njene abdikcije, 30. aprila 2013. godine. Iz braka sa Maksimom Zoregijetom Čeruti ima tri ćerke, a presto će naslediti najstarija, Katarina – Amalija od Holandije (17). Kao i u Belgiji, kralj u Holandiji je religijski i vojni poglavar, a državom upravlja vlada i parlament. Na osnovu izbora koji se održavaju svakih par gosina, imenuju se premijeri i ministri, a na predlog predsednika vlade ima pravo da raspusti parlament, raspiše nove izbore ili smeni ministre.

25/01/2021 13:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments