Mediteranska klima u sred Bosne!

01/07/2020 12:54

Mediteranska klima u sred Bosne!

Još jedno od čuda prirode je reka Drežanka u južnoj Bosni koju sa svojim padom od 17 posto na visokoj nadmorskoj visini ipak okružuje mediteranska klima!

Reka Drežanka nastaje u naselju Lisičine, spajanjem Mošćenuše i Laloša, teče prema zapadu koroz naselje Lisičine, gde prima pritoku Jaševac i zajedno stvaraju predivne vodopade, dalje se nadovezuje dolina reke koja je uska i gusto naseljena, potom kod Poglavice prima mnoge pritoke u obliku potoka, dalje nizvodno Drežanka avulira korito prima još pritoka i najzad se uliva u Salakovačko jezero odnosno Neretvu. Duga je ukupno 21 kilometar od kojih je 7 kilometara prelepog kanjona poznatih po mrestu pastrmki i „bosanskom kavijaru“. Slivno područije reke se nalazi između dva Hercegovačka diva – Čvrsnice na 2.226 metara nadmorske visine i Čabulje sa 1776 nadmorske visine na jugu, te je prosečan pad ove bistre lepotice čak 17 posto. Ime reke potiče od same regije – Drećnice. Deo je endemskog ekosistema masiva Dinarskih Alpa koji čine mnoge retke vrste životinja i biljaka. Ovaj raj se nalazi u našem samom komšiluku a neverovatan je spoj mediterana u maloj mikroklimi i planina. U samom kanjonu bujaju smokve, kivi, vinova loza, citrusi i zaista u ovom mikrosistemu vlada klima mediterana iako je ušuškana reskom planinskom klimom.

Oblast je poznata i po brojnim istorijskim spomenicima koji datiraju iz doba Ilira i vremena Kraljevine Bosne. Narod ovih krajeva od drevnih vremena je poznat po vrhunskim veštinama lova i jednoj posebno zanimljivoj veštini- dresiranju sokolova za lov.

Meštani strpljivo čekaju da se ova lepota i fenomen svrsta u UNESCO listu prirodnih vrednosti i spomenika a vi ga posetite dok još nije postalo globalno popularno i dok ga nije otkrio ceo svet.

01/07/2020 12:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments