Šopenova smrt pod velom misterije

08/05/2018 10:45

Šopenova smrt pod velom misterije

Ukoliko niste znali, srce poznatog kompozitora Frederika Šopena, sačuvano je u tegli. Naime, Šopen je preminuo 1849. godine, a uzorci njegove smrti dugo su istraživani.

U vreme kada je umro, u 39 godini života, verovalo se da je krivac tuberkuloza. Stručnjaci iz Poljske ustanovili su da je Šopen bolovao od cistične fibrioze. U pitanju je nasledna bolest, koja prvo zahvata disajni i probavni sistem. Oboleli od ove bolesti u proseku žive 40 godina.

U toku proučavanja Šopenovog srca, uz pomoć moderne tehnologije, naučnici su utvrdili da je tuberkuloza zaista krivac za smrt ovog kompozitora. Kako nisu smeli da otvore hermetički zatvorenu teglu, u kojoj se srce nalazi već 168 godina, tim naučnika koristio je fotografiju.

Primećene su lezije na srčanoj kesi koje upućuju na tuberkulozu. Naučnici napominju da je bez DNK-a analize nemoguće isključiti i opciju cistične fibrioze, kao uzroka smrti. Argument koji ide u prilog ovoj teoriji, je jedan od simptoma bolesti, naime Šopen je patio od hronične pothranjenosti.

DNK analiza srca

DNK-a analiza omogućila bi rezultate potrebne da se ustanovi pravi razlog smrti slavnog pijaniste. Međutim, Ministarstvo kulture u Poljskoj godinama odbija zahteve za sprovođenje DNK-a analize srca. Strahuje se da će bilo kakva dalja analiza oštetiti organ trajno.

Šopenovo srce jasno je vidljivo i dobro očuvano. Veruje se da je tekućina u kojoj se nalazi zapravo konjak. Tegla sa srcem nalazi se u zidu barokne crkve Svetog krsta u Varšavi. Ostaci su sahranjeni na pariskom groblju.

Rođen je u okolini Varšave, 1810. godine, a najpoznatija dela komponovao je u Francuskoj.

08/05/2018 10:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments