Ove stvari su nekad bile demode!

04/09/2017 18:35

Mnogo je trendova iz prošlosti koji su nam danas neshvatljivi, ali da li znate da su mnogi današnji modni trendovi, ponašanje i navike nekada bili neprihvatljivi i apsolutno demode?

Od džinsa, preko tamnog tena, sve do konzumiranja krompira, ljudi su kroz istoriju menjali svoje stilove i navike. Šta sve pre samo jednog veka nije bilo u modi, a danas se smatra prestižom?

Jastog

Danas, jastog je jedna vrsta specijaliteta i veoma je skupa, ali nekada ovo je jela samo sirotinja. Jastozi su se nazivali i “morskim bubašvabama”, a sakuljali su ga niži slojevi društva po obalama i tako su prehranjivali svoje porodice.

Tetovaže

Nekada deo ponižavanja u zatvorima i logorima, danas, tetovaže su deo društva i postale su prihvatljive, pa čak i društveno poželjne.

Džins

Ovaj materijal napravljen je kao odeća izdržljiva i jeftina odeća za rudare i radnike u fabrikama, a izmislio ga je Levi Štraus, 1850-tih godina. Danas, naravno, farmerice su obavezan deo svačijeg ormana.

Krompir

Kada su španski konkvistadori doneli krompir u Evropu, isprva, njime se hranila samo stoka. Smatrano je da krompir prenosi bolest lepru, pa su ga izbegavali i oni najsiromašniji. To se naravno promenilo, a krompir je danas, uz kukuruz, jedna od najkonzumiranijih namirnica na svetu.

Taman ten

Oni koji su pre industrijske revolucije imali ten od izlaganja suncu, bili su isključivo radnici na poljima. Nobles je, s druge strane, uvek imao aristokratski belu boju kože. Naravno, ovaj trend se izmenio, a neko vreme, trend preplanulog tena i sunčanje čak i zimi, u solarijumima, zahvatio je ceo svet.

Kinoa

Dosad, mnogo puta smo čitali o benefitima kinoe, a pre, ovo je bila “hrana za Indijance” i ostli deo sveta ju je izbegavao.

Suši

Još jedna na listi namirnica koju danas jedu samo bogati, nekada, na ovaj način, ljudi su čuvali ribu. Naime, meso ribe siromašni su stavljali u pirinač, kako se ne bi kvarilo.

04/09/2017 18:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments