93. godišnjica rođenja Lole Flores

21/01/2016 11:02

93. godišnjica rođenja Lole Flores

Na današnji dan, 21. januara 1923. godine, u mestu Heres de la Frontera u Španiji, rođena je pevačica, igračica i glumica, ikona Španske ciganske kulture, Lola Flores.

Njeno puno ime bilo je Marija Dolores “Lola” Flores Ruiz. Iako nije bila romskog porekla (mada je rekla da joj je deda imao romsko poreklo), snažno se identifikovala sa romskom kulturom.

Svojim muzičkim i glumačkim talentom brzo je stekla slavu u Španiji, a i međunarodna slava je ubrzo usledila, nakon nekih značajnijih uloga koje je imala.

Lola Flores i andaluzijski folklor

U ranoj mladosti počela je da se bavi andaluzijskim folklorom, pa je tako i počela svoju karijeru – kao pevačica i plesačica narodnih pesama (flamenko, kopla) sa područja na kom je rođena.

Za Antonija Gonzalesa, španskog gitaristu romskog porekla, udala se 1958. godine, sa kim je imala troje dece – Lolita Flores, Antonio Flores i Rozario Flores, koji su se, kao i njihovi roditelji, bavili muzikom i glumom.

Zbog svojih uloga u španskim filmovima, Lola Flores ostala je zapamćena kao “La Faraona”.

 

Preminula je sa 72 godine 16. maja 1995. godine, nakon borbe sa rakom dojke, a sahranjena je u Madridu. Ubrzo nakon njene smrti, Antonio Flores, njen jedini sin, predozirao se i preminuo, a sahranjen je odmah pored nje.

Film o ranom periodu njenog života – od 1931. do 1958. godine, pod nazivom “Lola, la pelicula” snimljen je 2007. godine.

21/01/2016 11:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments