Čudne zabrane u pojedinim državama

02/11/2015 11:16

Čudne zabrane u pojedinim državama

Svaka država ima svoje zakone od kojih pojedini mogu biti veoma čudni. Osim zakona koji se moraju poštovati, određene države su uvele i zabrane koje se ne smeju prekršiti.

Na osnovu različitih, uglavnom negativnih iskustava, neke države su morale da donesu izričite zabrane za neke stvari. Da li je pozadina ovih zabrana politička, istorijska, religijska ili zdravstvena – nije bitno. Jednostavno, u nekim državama određene stvari su zabranjene!

Pogledajte samo neke od država koje su zabranile, naizgled, veoma čudne stvari:

Rusija je zabranila francuski sir

U avgustu 2014. godine Rusija je zabranila određene proizvode koji dolaze iz zemalja Evropske unije, SAD-a i još nekih zapadnih zemalja. Razlog za ovakvu zabranu je zapravo odgovor Rusije na sankcije zemalja u vezi sa ukrajinskom krizom.

Kanada ne dozvoljava upotrebu dečije hodalice

Kanadski naučnici su ustanovili da su hodalice, koje mnoga deca koriste kako bi se lakše kretala dok ne nauče da hodaju, zapravo veoma opasne i mogu biti uzrok mnogih povreda, kao što su povrede glave, lomljenje kostiju, pa čak i smrt. Upravo je ovo istraživanje dovelo do zabrane upotrebe dečijih hodalica 2004. godine.

U Iranu ne smeju da se koriste lutke za butikelutke-butik

Iran je 2009. godine uvei zabranu korišćenja lutki za butike, pogotovo onih koje poseduju izražene obline i ne nose hidžab. Ovo je odgovor Irana na uticaj Zapada u pogledu isticanja ženskog tela.

U Severnoj Koreji ne smeju da se nose džins pantalone

Severna Koreja je država u kojoj je kažnjivo nositi plave džins pantalone, jer su one u ovoj državi simbol SAD-a.

U Americi zabranjena kinder jaja

kinder jaje

Amerika je zabranila prodaju čuvenog slatkiša – kinder jaje. Naime, razlog za ovo je skrivena igračja unutar čokoladnog jajeta, kojom bi se deca mogla ugušiti – jer su od plastike.

Singapur je zabranio žvakaću gumu

U Singapuru nećete biti kažnjeni ako imate ili žvaćete žvakaću gumu, ali ćete biti kažnjeni ako pokušate da ih uvezete ili prodate. Upravo je ova zabrana u Singapuru aktuelna od 1992. godine, samo iz jednog razloga – zato što je teško ukloniti žvakaće gume sa ulica.

U Saudijskoj Arabiji nema maskiranja

Od 2013. godine u Saudijskoj Arabiji je zabranjen uvoz i prodaja masaka sa likom Gaja Foksa, glavnog lika filma “V for Vendetta”. Nakon toga je ubrzo ovaj zakon obuhvatao i sve ostale maske.

02/11/2015 11:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments