Kakve tajne skriva DNK-a?

12/06/2023 11:09

Kakve tajne skriva DNK-a?

DNK predstavlja jedinstveni kod koji svaka osoba poseduje u svakoj ćeliji organizma i u kojima su sadržani svi podaci o izgledu, boji kose i očiju, zatim o visini, karakteristikama zuba i drugih detalja. 

Jedinstveni genetski kod nas određuje.

Šta nam otkriva DNK-a?

Ključ svih odgovora leži u dvostrukoj spirali.

Naime, u ovom zadivljujućem obliku nalazi se kod, odnosno jedinstvena šifra genetske istorije i cela instrukcija za predstojeći život individue.

Evo šta nam otkriva naš DNK:

Poreklo

DNK testovi ne rade se samo kako bi se utvrdilo očinstvo. Testiranjem DNK mogu se otkriti neverovatni podaci o prošlosti, odnosno informacije o daljoj rodbini i poreklu osobe.

Mladalački izgled

Da li vam ljudi često napomenu kako izgledate mladoliko? U pitanju je sadržaj vašeg DNK. Naime, mladalački izgled je genetska predispozicija. Koliko koža brzo stari ili tamni, imate li problem s pigmentacijom, koliki je nivo oksidansa i druga pitanja, imaju odgovor, koji leži u našem DNK.

Borba sa težinom

Ukoliko imate problem s kilažom, bilo da imate višak ili manjak kilograma, slobodno možete okriviti DNK. Vrlo je verovatno da vas geni sprečavaju da smršate ili da se ugojite. Analizom DNK, možete otkriti koji vitamini, proteini i ugljeni hidrati odgovaraju vašem organizmu i koji će vaš problem s kilažom svesti na minimum.

Potencijalna oboljenja

Test DNK otkriva, odnosno testira gene na 34 bolesti. Testiranjem se otkriva mogućnost i postotak rizika oboljenja od psorijaze, aneurizme, srčane bolesti, reumatodnog artritisa, osteoporoze i drugih stanja.

Sa razvijanjem tehnologije, razvijaju se medicinske mogućnosti i rešenja, pa tako i DNK testovi mogu omogućiti saznanja o raznim stvarima i stanjima, te na taj način omogućiti pravovremenu, savesnu i odgovarajuću brigu o zdravlju.

12/06/2023 11:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments