Precizno utvrđivanje brzine životinje

23/04/2018 13:15

Precizno utvrđivanje brzine životinje

Naučnici su došli do načina koji će im omogućiti lakše i brže utvrđivanje maksimalne brzine svake životinje na planeti. 

Ranija istraživanja pokazala su da faktor brzine ne određuje veličina životinje, ni najmanja, a ni najveća životinja, nije najbrža. Naime, u pitanju je prosek, životinja koja ostvaruje najveću brzinu je srednje veličine, kao što je gepard. Oni važe za najbržu kopnenu životinju na svetu i mogu razviti brzinu i do 112 kilometara na sat.

I pored ovih saznanja, naučnicima predstavlja problem da predvide koliku brzinu životinje mogu da razviju.

Nakon proučavanja podataka o kretanju, ekolozi iz nemačkog Centra za integrativno proučavanje biodiverziteta, odlučili su da osmisle novu tehniku procenjivanja brzine životinja.

Ubrzanje zavisi od telesne težine i od načina kretanja, bilo da je u pitanju trčanje, plivanje ili letenje. Dok veće životinje iscrpe svoje mišiće i utroše veliku količinu energije u startu, životinje srednje veličine ispadaju mnogo brže. Najbolji način da se predvidi ubrzanje je uračunavanje faktora temperature u metode analize. Naučnici rade i na modelu ispitivanje brzine lova, koja je najbrža, a koja je najsporija životinja u ovom procesu.

Istraživači sa Instituta za ornitologiju „Maks Plank“ utvrdili su da je najbrži horizontalni letač na svetu vrsta brazilskog slepog miša, koji dostiže brzinu do 160 kilometara na sat.

23/04/2018 13:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments