Kako je nastao znak za dolar?

16/05/2018 13:17

Kako je nastao znak za dolar?

Znate li iz kog perioda datira simbol za dolar i ko ga je osmislio?

“$”, simbol za američki dolar, potiče iz perioda kada dolar nije postojao. Naime, ovaj simbol ima veze s Mavarima, a u vreme kada je nastao, dolar nije ni iskovan.

Simbol trijumfa

Simbol za dolar nastao je da bi obeležio trijumf. Nakon što je proterao Mavare sa područja Španije, 1492. godine, Ferdinand II Aragonski poželeo je na neki način da obeleži svoju pobedu i uspeh. Na svoj grb, dodao je dve uspravne crte, koje su predstavljale dva Herkulova stuba.

Junak grčke mitologije je, obavljajući dvanaest zadataka, postavio dva stuba. Jedan je postavio na Gibraltarskoj steni u Evropi, a drugi u Džebel Musi u Africi.

Stubovi Fredinanda II Aragonskog bili su ukrašeni trakama, na kojima se nalazio natpis Plus ultra, jer je iste godine Kristofer Kolumbo otkrio Novi svet – Ameriku.

Nakon što su iz Novog sveta počeli da dopremaju srebro i zlato, Španci su počeli da kuju novčiće, na kojima su se nalazili Ferdinandovi stubovi sa trakom, označavajući na taj način njegovu vlast.

Ukoliko niste znali, prvi američki dolar iskovan je po uzoru na španki pezos koji potiče iz 1794. godine. Kako je vreme odmicalo dva stuba na novičiću pretvorila su se u samo jednu liniju preko slova S, mada se ovaj znak sa dve vertikalne crte i dalje može naći u pojedinim delovima Amerike.

16/05/2018 13:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments